DomovNoviceDo pomladi bo v Kopru zasajenih približno 90 novih dreves

Do pomladi bo v Kopru zasajenih približno 90 novih dreves

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V Mestni občini Koper se zavedamo pomena zelenja in dobrodošlih posledic, ki jih to prinese mestnemu utripu ter življenju občank in občanov. V zadnjih letih smo tako v urbanih središčih občutno povečali število dreves, zasadili smo jih kar 380, s pozitivnim trendom pa nameravamo nadaljevati tudi v prihodnje. Do najkasneje pomladi 2024 bomo v in ob mestnem jedru zasadili približno 90 listopadnih dreves, ki bodo poskrbela, da se bomo po Kopru tudi v vročih dneh lahko sprehajali v senci.

Zaradi neuravnoteženega razvoja smo se v Mestni občini Koper v preteklosti že znašli v situaciji, ko je bilo v mestu preveč sive infrastrukture, betona in asfalta. V središču mesta smo se tako že soočili z nastanki tako imenovanih toplotnih otokov, ko je temperatura v nekaterih območjih zgoščene pozidave več stopinj višja kot v okolici. Rešitev smo našli v ozelenitvi vsakega možnega kvadratnega metra. Drevesa namreč mesto ohlajajo, prezračujejo in v njem zadržijo več vlage.

Mestna občina Koper je zato v zadnjih letih v urbanih središčih občutno povečala število dreves, zasadili smo jih kar 380, obetavne načrte pa ima tudi v prihodnje. Že v tem tednu smo med asfaltiranim in makadamskim delom parkirišča za tržnico uredili nov zeleni pas, kjer je svoj dom našlo 14 navadnih robinij (Robinia pseudoacacia), z novimi zasaditvami nadaljujemo na severni obvoznici, ki jo bomo oživili s 15 drevesi različnih mediteranskih sort, nadgradili pa bomo tudi Semedelsko promenado. Na nasipu, ki poteka ob parkirišču za tržnico, bomo uredili sprehajalno pot, ki jo bo obdajalo kar 48 dreves navadnega koprivovca (Celtis australis). Za ureditev novih zelenih otokov v mestu je občina izbrala listopadna drevesa, ki hitro ustvarijo bogato krošnjo, ki bo v poletnih mesecih nudila hladno senco, v zimskih pa na površine prepuščala svetlobo in sončne žarke.

Občina skrbno varuje svoje zelene površine – vsako obolelo drevo nadomesti z novo zasaditvijo. Tako bomo denimo v Hlavatyjevem parku še v tej sezoni nadomestili tri hraste, tri nova drevesa bomo zasadili tudi na Ukmarjevem trgu, na Kvedrovi ulici sta predvideni nadomestni zasaditvi dveh hrastov, ki ju je uničilo poletno neurje, v parku med ulicama Sergeja Mašera in Cesta na Markovec pa bomo nadomestili štiri drevesa. Nov zeleni kotiček bomo uredili tudi za Slavnikom, ob parkirišču pri mandraču, kjer bomo poleg treh dreves zasadili še več oleandrov. Novo rastlinje pa bo dobilo tudi krožišče na Piranski cesti.

Občina skrbi za uresničevanje zelene prihodnosti v sklopu urejanja parkovnih površin in zasaditev, pa tudi v okviru projekta participativnega proračuna Listopadno drevo, kamor le lahko. Nova drevesa in grmovnice sadimo na vseh javnih površinah, ki zasaditve omogočajo, hkrati pa nadaljujemo projekt sajenja avtohtonih travniških rastlin na javnih površinah, saj so bolje prilagojene na naše podnebje, predstavljajo vir hrane za čebele in potrebujejo manj vode. Do pomladi bo Mestna občina Koper tako bogatejša za približno 90 novih dreves in več grmičevja, občina pa bo za to odštela skoraj 100.000 evrov.

Foto: MOK