DomovNoviceNa Ukmarjevem trgu zasadili rožnato drevo

Na Ukmarjevem trgu zasadili rožnato drevo

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk in je že tradicionalno namenjen osveščanju javnosti o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Združenje Europa Donna Slovenija je v želji po opozoritvi na pomen zdravja v lokalnem okolju v letošnje aktivnosti v rožnatem oktobru vključilo tudi donacijo t. i. rožnatih dreves slovenskim občinam. Na pobudo se je odzvala tudi Mestna občina Koper. Sajenja rožnatega drevesa pri kavarni Kapitanija na Ukmarjevem trgu se je udeležil tudi župan Aleš Bržan. 

Rožnato drevo, ki bo raslo s pogledom na morje, bo občanke in občane tudi v naslednjih letih opozarjalo na pomen skrbi za svoje zdravje, zdrav način življenja in zgodnje odkrivanje raka.

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Vendar pa rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.500 žensk in do 15 moških. Sicer pa je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Številne raziskave kažejo tudi povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili od 30 do 50 odstotkov primerov raka. Redno mesečno samopregledovanje dojk pripomore k zgodnjemu odkrivanju te bolezni.

V Združenju Europa Donna Slovenija že več kot 25 let osveščajo o raku dojk in rakih rodil. Letos je združenje pripravilo kampanjo Najboljši prijateljici potipaj po zdravju, ki nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in jih hkrati poziva, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam.

Foto: MOK