DomovNaši krajiDobrodelno s kolesom po Sloveniji

Dobrodelno s kolesom po Sloveniji

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Z včerajšnjim startom pred občino Cerknica je Matjaž Hribljan, mlad cestni kolesar iz Ivanjega Sela pri Uncu in član Kolesarskega kluba Jan Sport z Vrhnike začel dobrodelno pot po Sloveniji. Z osebnim projektom, namerava v 13 dneh prekolesariti vseh 212 slovenskih občin in ob tem ozaveščati o eni najtežjih nevroloških bolezni, amiotrofični lateralni sklerozi (ALS). Pot, ki jo je včeraj začel pred občino Cerknica in ga bo s kolesom pripeljala tudi v Koper, bo v nedeljo, 31. julija, zaključil v Postojni.

ALS ostaja ena najtežjih nevroloških bolezni, vendar razvoj nevroznanosti in genetike nakazujeta, da bi se končno lahko začele pojavljati nove možnosti zdravljenja. Po dostopnih podatkih je v Sloveniji okoli 150 do 160 bolnikov z ALS, ki je veliko breme za bolnika in svojce. Zanje skrbijo v okviru multidisciplinarne skupine za ALS in v URI Soča. »Pripravljal sem se, da prekolesarim vseh 212 slovenskih občin, ko me je nagovoril znanec, ki ima prijatelja z ALS. Odločil sem se, da kolesarim za njih, da tudi javnost izve več o tej bolezni,« je ob predstavitvi projekta povedal Hribljan.

Kolesar se bo v vsaki občini ustavil in naredil posnetek, saj ima dogodek na Facebooku svoj profil 212 občin s povezavo do zemljevida, iz katerega je razvidno, katere dneve bo v katerih občinah. Njegovo kolesarjenje pa je možno v živo spremljati tudi na povezavi.

Na nekaterih postankih bodo Matjaža pozdravili tudi oboleli z ALS in drugi člani Društva distrofikov Slovenije ter njihovi svojci. Odbor za ALS namreč deluje pod okriljem Društva distrofikov.

Foto: Facebook arhiv Matjaža Hribljana