DomovNaši krajiV boj s sušo skupaj z vlado

V boj s sušo skupaj z vlado

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaradi izrednih razmer na področju oskrbe s pitno vodo so se župani občin slovenske Istre včeraj sešli z ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom in njegovimi sodelavci. Na delovnem sestanku so sodelovali tudi predstavniki Rižanskega vodovoda Koper ter istrski poslanci Državnega zbora Republike Slovenije Meira Hot, Tamara Kozlovič, Mateja Čalušić, Robert Janev in Felice Žiža.

Sogovorniki so največ pozornosti namenili nujnim ukrepom za preprečitev oziroma preložitev redukcij pri oskrbi s pitno vodo. Preverili so vse zakonske možnosti dodatnih omejitvenih in varčevalnih ukrepov ter se dogovorili o pripravi načrta izvedbe morebitnih redukcij na način, ki bi v čim manjši meri okrnil kakovost življenja ljudi, njihovo zdravje, pa tudi potrebe gospodarstva.

Minister Brežan je zagotovil, da se bo priprava državnega lokacijskega načrta za ureditev oskrbe s pitno vodo slovenske Istre in zalednega kraškega območja, ki predvideva ureditev zajetja potoka Suhorce in Padeža nadaljevala. Ob tem je poudaril, da gre za dolgoročno rešitev in da predviden dolgotrajen postopek sprejema prostorskega akta zahteva iskanje tudi drugih, srednjeročnih rešitev sedanje stiske slovenske Istre s pitno vodo.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan ga je seznanil, da so takšno rešitev občine slovenske Istre proučile tudi same, in sicer so pripravile Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za povezavo Rižanskega vodovoda z vodnim virom Malni. Izrazil je pričakovanje, da bo država pospešila vse nujne postopke za čimprejšnjo realizacijo tega oziroma katerega drugega potencialnega vira, ki se lahko izvede v zelo kratkem roku. Istra potrebuje več vodnih virov, zato od vlade pričakuje, da bo hkrati nadaljevala postopke za navezavo slovenske Istre na vodni vir Klariči in ureditve zajetja Kubed.

Sogovorniki so se dogovorili, da bodo prizadevanja za omejitev posledic izrednih vremenskih razmer usklajevali dnevno in o razmerah sproti obveščali javnost.

Foto: MOK