DomovNaši krajiV Dekanih praznovali 110 let prostovoljnega gasilstva

V Dekanih praznovali 110 let prostovoljnega gasilstva

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Dekani je v soboto slovesno praznovalo 110. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti je podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca predsedniku PGD Dekani Mateju Đipalu in poveljniku društva Tomažu Obadu izročila priznanje za dosedanje delo.

Prvi dokument, ki dokazuje obstoj gasilskega društva v Dekanih, nosi naslov Pravila prostovoljnega gasilskega društva Dekani, nosi datum 14. julij 1912. Gasilsko društvo naj bi sicer delovalo že  prej, a o tem ni ohranjenih pisnih virov. Gre sicer za najstarejše delujoče društvo v vasi.

Dekanski gasilci danes izvajajo intervencije različnih vrst, od požarov stanovanjskih objektov in motornih vozil do dimniških požarov, največ pa je intervencij zaradi požarov v naravi in požarne straže. V zadnjih desetih letih so člani PGD Dekani sodelovali na kar 287 intervencijah, kar v povprečju znese 29 intervencij na leto ali skoraj tri na mesec.

Koprska podžupanja Olga Franca se je na slovesnosti, ki so se je udeležili tudi številni predstavniki prijateljskih gasilskih društev iz Slovenije in zamejstva, zahvalila vsem članom PGD Dekani, ki svoj prosti čas namenjajo usposabljanju in zagotavljanju varnosti ljudi ter premoženja. »Za naše območje je večkrat razglašena velika požarna ogroženost, vaša stalna pripravljenost je izjemnega pomena za celotno družbo,« je izpostavila podžupanja.

Prav tako je pohvalila dejstvo, da ima PGD Dekani med svojimi člani tudi številne mlade, ki zagotavljajo kontinuiteto društva.

Mestna občina Koper za izvajanje prostovoljne gasilske službe letos namenja 330 tisoč evrov. V juniju pa se je sklenila rekonstrukcija gasilskega doma v Babičih, naložba je bila vredna 640 tisoč  evrov.

Foto: MOK