DomovNoviceDodatni ukrepi in priporočila občankam in občanom Mestne občine Koper

Dodatni ukrepi in priporočila občankam in občanom Mestne občine Koper

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

S ponedeljkom, 16. marca, bodo avtobusi linijskega mestnega prometa vozili po prilagojenem, počitniškem voznem redu, v veljavo bodo stopili tudi dodatni varnostni ukrepi, katerih namen je zmanjšati oziroma popolnoma preprečiti širjenje okužbe z novim virusom.

Od ponedeljka dalje bodo avtobusi linijskega mestnega prometa vozili po spremenjenem, počitniškem voznem redu, ki je prilagojen državnemu ukrepu zaprtja osnovnih šol in vrtcev ter omejitve poslovanja številnih organizacij in podjetij. Mestna občina Koper občanke in občane obvešča, naj pred odhodom od doma preverijo vozne rede na posameznih linijah mestnega avtobusnega prometa, ki so dostopni na https://arriva.si/avtobusni-prevozi/mestni-avtobusni-prevozi/mestni-promet-koper/vozni-red-in-ceniki/.

V veljavi so tudi dodatni varnostni ukrepi za vse uporabnike mestnih avtobusov. Do nadaljnjega bosta vstop in izstop potnikov mogoča samo pri zadnjih vratih, pri vstopu na avtobus si bodo potniki morali obvezno razkužiti roke. Izvajalec javne službe, družba Arriva, bo v naslednjih dneh razkužila namestil na vidno mesto pri zadnjih vratih. Poleg tega si morajo potniki, ki nimajo mesečnih abonmajev, vozovnico zagotoviti v predprodaji (trafike in druga prodajna mesta), saj je na avtobusu ni več možno kupiti.

Arriva uporabnike prosi tudi za spoštovanje voznikovega prostora in ohranjanje 1,5 metra razdalje, enako velja za razdaljo med sopotniki. Ker je preventiva še vedno najbolj učinkovit ukrep za preprečitev morebitne okužbe, ob tem svetujejo, da potniki do nadaljnjega omejijo vožnjo z javnim potniškim prometom.

Preventiva je še vedno najbolj učinkovit ukrep

Mestna občina Koper poleg tega občanke in občane obvešča, da kljub rednemu čiščenju in dezinfekciji igral zaradi njihove množične uporabe ni mogoče popolnoma preprečiti možnosti prenosa oziroma okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Do nadaljnjega zato priporoča izogibanje uporabi igral.

Če želimo zajeziti splošno širjenje okužbe z novim virusom, je pomembno predvsem dosledno slediti preventivnim ukrepom in priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019). Preventiva je za zdaj še vedno edini in najbolj učinkovit ukrep za preprečitev morebitne okužbe.