DomovNaši krajiDrugi I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria bo večji in okolju prijazen

Drugi I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria bo večji in okolju prijazen

Naši krajiNoviceProsti časŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska Istra bo 22. septembra 2019 znova prizorišče I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. Po lanskoletni uspešni premierni izvedbi si organizatorji na letošnjem dogodku obetajo še več udeležencev.

Slovenska Istra leto ostaja središče drugega polovičnega IRONMAN-a v Sloveniji. Prav tako ostajajo nespremenjene tekmovalne proge in pravila: atleti morajo brez prekinitev preplavati 1,9 kilometra, takoj zatem prekolesariti 90 kilometrov in nazadnje preteči še 21,1 kilometra. Osem ur in 30 minut je najdaljši dovoljeni čas, da atlet preteče ciljno črto v Kopru in si prisluži prestižni naslov Finisher.

Raziskava zadovoljstva med atleti po lanskoletnem tekmovanju je pokazala, da je bil I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria eno najboljših prvič organiziranih IRONMAN tekmovanj v svetovnem merilu. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Tomaž Ambrožič, direktor SBR Sport, ki je nosilec licence IRONMAN 70.3 v Sloveniji, je na tekmovanje trenutno prijavljenih skoraj 1.000 tekmovalcev iz 44 različnih držav. Največ iz Italije, Slovenije, Avstrije, Nemčije in Nizozemske, sicer držav, ki so ključni trgi za STO. Do samega dogodka pa pričakujejo od 1.800 do 2.000 tekmovalcev.

Glavni partner prireditve ostaja Slovenska turistična organizacija skupaj z Luko Koper in štirimi istrskimi občinami. »S sodelovanjem pri tem ekskluzivnem športnem dogodku, ki se ga udeležujejo tudi številni poslovneži in svetovni popotniki, za obisk naše dežele navdušujemo tako tekmovalce kot milijone tistih, ki njihove ekstremne podvige spremljajo. Gre za ciljno skupino z višjo kupno močjo in s tem tisto ciljno skupino, ki jo želimo navdušiti za obisk oziroma ponovni obisk naše dežele,« je povedala mag. Maja Pak, direktorica STO, ki je izpostavila tudi trajnostni vidik letošnje prireditve.  

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je poudaril, da tekmovanje IRONMAN prispeva k večji prepoznavnosti ne samo destinacije Koper in slovenske Istre, ampak tudi vse Slovenije kot turistične in športne destinacije. »Taki dogodki nas postavljajo na svetovni športni zemljevid. Zato se zahvaljujem organizatorju, da je izbral slovensko Istro za osrednji kraj tekmovanja. Šport v naši občini igra pomembno vlogo in prepričan sem, da bo slovenska Istra tudi letos upravičila sloves izvrstnega gostitelja. Seveda pa ni vse v turizmu,« pravi Bržan in dodaja: »S podporo tovrstnih športnih dogodkov spodbujamo zdrav življenjski slog in preživljanje prostega časa ne samo tistih, ki se tekmovanja udeležijo, temveč tudi lokalnega prebivalstva«. Ob koncu je vsem udeležencem zaželel veliko vztrajnosti in energije, ki naj jih letos septembra pripelje do zaslužene ciljne črte.

Da ta športni dogodek dokazuje, da se slovenska Istra lahko poveže in sodeluje, je izpostavil tudi podžupan Občine Piran Gabrijel Franca, medtem ko je predstavnik občine Izola Dean Kocjančič med drugim dejal, da je lanska prireditev pustila res velik pečat v naši regiji.

V sklopu prireditve bo v soboto, 22. septembra, v Izoli tudi letos IRONKIDS, tek za otroke od 2 do 14 let, prireditev pa bodo pospremile še druge prireditve.