DomovNoviceFC KOPER: “Z zlorabo našega imena zlorabljate predvsem otroke!”

FC KOPER: “Z zlorabo našega imena zlorabljate predvsem otroke!”

NoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Izjave treh staršev koprskih nogometašev te dni polnijo slovenski medijski prostor. Kot navajajo v koprskem nogometnem klubu, se čutijo dolžni “opozoriti na zlorabo imena kluba v politične namene, še posebej, ker gre za zlorabo otrok.”

Odziv FC Koper objavljamo v celoti.

“Čutimo se dolžni opozoriti na zlorabo imena našega kluba v politične namene, še posebej, ker gre za zlorabo otrok. V povezavi z izjavami staršev, ki so zaokrožile po medijih in s katerimi se blati ime in poslanstvo kluba, moramo izpostaviti naslednja dejstva.

Martin Pečar je leta 2014 prišel v FC Koper iz nogometnega kluba Izola. V času, ko je bil član FC Kopra smo mu s pisnim soglasjem dovolili, da odide na preizkušnjo v angleškega velikana Liverpool ter na preizkušnje v razne hrvaške klube, med drugimi tudi GNK Dinamo Zagreb. Dejstvo je, da je FC Koper veliko pripomogel k njegovemu razvoju in ga nikoli ni zaviral pri napredku. Ob tem, vsak ki vsaj bežno pozna pravilnik Nogometne zveze Slovenije o prestopih ve, da klub igralca, ki nima profesionalne pogodbe na nikakršen ne more zadržati v svojih vrstah. Igralec je ob plačilu odškodnine s strani Olimpije v znesku 1.800,00 EUR v poletju 2017 zapustil FC Koper. Kasneje je iz Olimpije prestopil v nemški Eintracht za odškodnino v višini 500.000,00 EUR, ki bo plačan v dveh obrokih.

Na žalost nas obdajajo tudi ”kvazi-managerji”, ki za 100 evrov dobička obljubljajo staršem otrok prestope v klube, kjer naj bi se cedila med in mleko. Tam gre, po naših izkušnjah, kariera igralca strmo navzdol.

Prav včeraj se je poleg omenjenega primera začuda pojavila še ena zgodba, v kateri je bilo povedanih veliko neresnic. Želimo vam podati dejstva tudi o tem primeru. Izjave matere treh otrok Janje Pristav so neresnične in lažne.

Pri vstopu v selekcijo U-15 in selekcijo kadetov se z igralci teh letnikov v akademiji že veliko prej pogovarjamo in preverjamo njihove želje o vpisu v srednje šole. Vemo, da imamo zaradi vstopa v srednješolski proces izobraževanja v drugem okolišu vsako leto osip igralcev. Tako je bilo tudi v dotičnem primeru, saj je otrok zamenjal klub zaradi srednje šole, medtem ko je bil drugi zaradi očetovih ambicij poslan v drugo okolje ter v drugo osnovno šolo!?

Najmlajši sin je še vedno član FC Kopra in redno trenira ter je celo kapetan v svoji selekciji. Obžalujemo, da bo zaradi omenjenega TV prispevka nedopustno javno izpostavljen, a staršem očitno za počutje ni mar.

FC Koper: “Novinarji s takšnimi zgodbami povzročajo škodo otrokom, ki bodo zaradi prispevka v okolju prepoznani.”

Družina tudi ni poravnavala obveznosti do kluba. Mnogokrat smo starše pozivali k plačevanju in se trudili s pogovorom najti rešitev. Celotni dve sezoni niso za niti enega izmed treh sinov poravnali niti ene same vadnine ter ob tem niso plačali niti nove opreme. Klub ima velik socialni čut in nikomur ne odrekamo treniranja, socializacije in vzgoje zaradi finančnih težav in tako je bilo tudi v tem primeru. Otroci ne smejo trpeti zaradi pomanjkanja. Starši so nam komaj pred odhodom dveh otrok dostavili dokumente o nezmožnosti plačevanja.

Poslanstvo našega kluba je širše od zgolj samo vzgoje v nogometaša. Skrbimo predvsem za vzgojo v dobre ljudi in socializacijo. Ob tej priložnosti se sprašujemo tudi o etičnosti novinarjev, ki kljub temu, da snemajo kadre pred Bonifiko nočejo oziroma imajo navodila, da ne smejo slišati še zgodbe druge strani. Predvsem pa se ne zavedajo, da s takšnimi zgodbami povzročajo škodo otrokom, ki bodo zaradi prispevka v okolju prepoznani.

FC Koper je društvo, ki ima svoje člane in vodstvene organe, kjer je športni segment v domeni športnega direktorja v sodelovanju z vodstvom akademije. Župan klubu pomaga kot vsem društvom v MOK in na to smo ponosni. Klub se še enkrat distancira od vseh podtikovanj, katerih smo bili deležni v tem predvolilnem času.

V primeru, da se napad na naš klub nadaljuje bomo morali poseči po vseh možnih pravnih sredstvih, da zaščitimo ime in ugled kluba.”

Valter Valenčič