DomovNoviceFestival Sonica v atriju Pokrajinskega muzeja Koper

Festival Sonica v atriju Pokrajinskega muzeja Koper

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Atrij Pokrajinskega muzeja Koper bo jutri, 15. septembra, gostil festival Sonica, ki ga organizira Muzej tranzitornih umetnosti Mota v koprodukciji Pokrajinskega muzeja Koper, Skupnosti Italijanov Santorio Santorio Koper in Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper. Dogodek v koprskem muzeju bo skozi umetniške glasbene note v samo ospredje festivalskega dogodka postavil vrt kot prostor kontemplacije in kot celosten prostor, ki predstavlja konceptualni okvir festivala.

Obiskovalci dogodka bodo lahko v atriju Pokrajinskega muzeja Koper skozi zvočno-vizualne instalacije uživali vse od zgodnjega popoldneva do poznega večera.

Kot prvi bo med 12. in 17. uro v atriju predstavljen zvočni vrt Svetlane Maraš s 4-kanalno zvočno instalacijo. Skladateljica in zvočna umetnica Svetlana Maraš v svojem ustvarjanju nenehno išče primerne oblike izražanja na presečišču novih medijev, zvočne umetnosti in eksperimentalne glasbe ter pri tem prehaja med različnimi zvrstmi in reprezentativnimi konteksti.

Ob 20. uri pa se obeta koncert Širom live z vizualno-zvočno instalacijo Martina Bricelj Barage: Wave. Prostrano vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja v triu skupno naštejejo več kot deset glasbil in vsaj toliko danih oblik glasbe, ki bi jih lahko prepoznali kot navdih karakterju nove zasedbe.

Baragova instalacija WAVE pa je meditacija o pomenu morja, tako v naših vsakdanjih življenjih kot v življenju Zemlje. Instalacija je navdih našla pri vizualnih in zvočnih pojavih morja in ustvarja poetično zvočno ter svetlobno izkušnjo, ki zaobjame gledalca in ga spodbuja k razmisleku o pomenu morja v človeški kulturi in nujnosti, da ga ohranimo.