FOTO: Kar 38 pravoslavnih duhovnikov obiskalo Koper

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta teden je Koper obiskalo 38 pravoslavnih duhovnikov iz Slovenije in Hrvaške. V srbski pravoslavni cerkvi sv. Marte v Kopru so imeli veliko spoved, ki jo vsako leto pripravijo v postnem času pred veliko nočjo.

Velika spoved, ki se običajno odvija v Zagrebu ali v Ljubljani, je bila tokrat prvič v Kopru.Koper je čudovito in toplo mesto, zato smo se vsi strinjali, da tokratno tako imenovano veliko spoved izvedemo prav pri vas,” je dejal zagrebško-ljubljanski metropolit Srbske pravoslavne cerkve Porfirij Perić, ki je v pravoslavni cerkvi sv. Marte imel tudi mašo.

Zagrebško-ljubljanski metropolit Srbske pravoslavne cerkve Porfirij Perić je v kratkem času že drugič obiskal Koper. Foto: Vojko Rotar

“Začenjamo veliki post pred veliko nočjo in običaj v naši cerkvi je, da se vsi duhovniki srečamo na enem mestu in se izpovemo ob prisotnosti ljudi. Spoved je najboljši način, da se človek prerodi in obnovi v obdobju velikega posta. Cilj velikega posta ni samo odrekanje od hrane, ampak je tudi ta, da nas opomni na ljubezen do vsega, kar nas obdaja,” je namen obiska pravoslavnih duhovnikov v Kopru razložil srbski metropolit Perić.

Porfirij Perić: “Vedno znova se veselim prihoda v Koper.”

Zagrebško-ljubljanski metropolit ni skrival navdušenja nad našim mestom. »Vedno se veselim prihoda v Koper, saj menim, da ste ljudje tukaj zelo odprti za druženje in pogovor. V Kopru domuje tudi srbska pravoslavna cerkev, ki ni majhna, in tu se srečujemo z namenom, da se med seboj pogovarjamo o različnih duhovnih problemih in zlasti o problemih, s katerimi se srečujejo mladi in tudi vsi drugi. To je tudi priložnost, da se družimo med sabo in hkrati molimo,« je zaključil zagrebško-ljubljanski metropolit Perić.

Duhovnik je bil navdušen nad presenečenjem, ko so mu ga pripravili predstavniki nogometnega kluba FC Koper. Poklonili so mu namreč dres z njegovim imenom in izbrano številko. *