DomovNoviceFOTO: V Novi Gorici obeležili 70 let vrnitve Primorske domovini

FOTO: V Novi Gorici obeležili 70 let vrnitve Primorske domovini

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Obeležitev 70 let vrnitve Primorske k matični domovini se je začelo s popoldansko proslavo  v dvorani OŠ Milojke Štrukelj, ki ga je organiziralo Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica in nato z osrednjo državno proslavo pred novogoriško mestno hišo. Obeh proslav se je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič.

Letošnjo državno proslavo, ki jo je gostila Nova Gorica je potekala v duhu nujnosti izgradnje drugega tira.

“Slovenci smo v zadnjih 70 letih veliko dosegli, vendar se je treba še naprej boriti za svoj obstoj, za pravičnejšo in bolj demokratično družbo, za našo duhovno in materialno blaginjo,” je na včerajšnji državni proslavi v Novi Gorici poudaril slavnostni govornik in predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Bervar je v svojem govoru poudaril, da bodo naše današnje odločitve pomembno krojile našo prihodnost in prihodnost naših zanamcev, tako kot so jih odločitve naših očetov in mater v dolgem prizadevanju za samostojno državo. Tu je opozoril na pomembno vlogo gospodarskih projektov. “Če nekoč lahko gradili cela mesta in pokazali vso klenost naroda, bi lahko tudi danes zmogli zgraditi tiste razvojne projekte, ki nam bodo zagotovili trdnejše temelje za prihodnost.”

Pred državno proslavo so praznovanja pripravili tudi v Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica, na katerem je zbranim spregovoril častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik.

Poleg koprskega župana Borisa Popoviča so se proslave udeležili še predsednik vlade Miro Cerar, predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, nekateri ministri, poslanci, primorski župani in evropski poslanci ter predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji.

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2006, vendar ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo uveljavitve pariške mirovne pogodbe leta 1947. S tem so velik del Primorske, Istra južno od Mirne, Reka, Zadar in otoki prišli pod Jugoslavijo, večina Primorcev pa se je po več kot 20-letnem trpljenju pod fašizmom pridružila matičnemu narodu.