DomovNoviceFrancoska vojaška ladja Pluton znova v Kopru

Francoska vojaška ladja Pluton znova v Kopru

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Te dni v Kopru ponovno gostimo francosko vojaško ladjo »FS PLUTON« specializirano za izvajanje protiminskega potapljanja. Ker je to že njen tretji obisk mesta, so ji v koprski občinski upravi pripravili nekoliko drugačen sprejem.

Ladja s 26-člansko posadko je v Koper priplula v soboto, 12. maja, in sicer v okviru letnega programa vojaškega sodelovanja med oboroženimi silami Slovenije in Francije, pri nas pa ostaja še danes, 15. maja.

Dolga je 41,6 metra, široka pa 7,5 metra, njen ugrez meri 3,8 metra, težka je 505 ton. Na ladji je 26 članov posadke, ki je specializirana za protiminsko potapljanje. Namen obiska v Kopru je predvsem sodelovanje med francoskimi in slovenskimi protiminskimi potapljači, pri čemer gre predvsem za urjenje, izmenjavanje izkušenj, dobrih praks in preizkušanje opreme.

Polkovnika Christiana Bachmanna, obrambnega atašeja Francije in poveljnika ladje Pluton – kapitana korvete Benjamina Tutoya je včeraj tako sprejela direktorica občinske uprave MOK Sabina Mozetič in jih pospremila v Pretorsko palačo, kjer so jim pripravili krajši voden ogled palače in jim povedali tudi nekaj zanimivosti o samem mestu, njegovi zgodovini in kulturni dediščini.