DomovNoviceTimotej Pirjevec: “Mladi morate najti svoj prostor v družbi.”

Timotej Pirjevec: “Mladi morate najti svoj prostor v družbi.”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

“Na mladih svet stoji. Mladi boste namreč že v prihodnjih letih krojili našo usodo, usmerjali in snovali naš razvoj ter sprejemali ključne odločitve, ki bodo tako ali drugače vplivale na naša življenja,” je minulo nedeljo v Pretorski palači Timotej Pirjevec, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj MOK, nagovoril udeležence 11. seje Evropskega mladinskega parlamenta Slovenije.


Med 10. in 13. majem je v Kopru potekala
11. seja Evropskega mladinskega parlamenta Slovenije, ki je zbrala okoli 100 dijakov in študentov iz več kot 20 evropskih držav.

“Mladi morate najti svoj prostor v družbi in se naučiti v poplavi informacij izluščiti tiste ključne. Vse to je tudi osnovni namen Evropskega mladinskega parlamenta, ki ga te dni gostimo v Kopru. In čeprav gre samo za enega od 600 dogodkov, ki jih v okviru istoimenske neprofitne organizacije na letni ravni organizirajo v 40 evropskih državah, je ta koprski za nas prav poseben, saj nas postavlja ob bok veliko večjim in bolj prepoznavnim evropskim mestom,” je še dodal Pirjevec.

Evropski mladinski parlament je edinstvena neprofitna organizacija, katere namen je, da mladim iz različnih držav omogoči debato o aktualnih temah na način, ki posnema delo Evropske komisije. Vsi dogodki oz. seje so organizirane in vodene s strani dijakov in študentov, kar potrjuje, da je Evropski mladinski parlament resnično organizacija mladih, ki delajo za mlade.

Evropski mladinski parlament spodbuja aktivno državljanstvo, medkulturni dialog in evropske vrednote. Udeleženci skozi dogodke pridobijo številne veščine kot so javno nastopanje in argumentacija, izboljšajo svoje znanje angleščine (seje namreč vedno potekajo v angleščini) in sklenejo prijateljstva in mednarodne povezave po celotni Evropi.

V sklopu vsake seje so udeleženci razvrščeni v mednarodne delovne skupine, ki skupaj osnujejo resolucije na dano temo. Glavna naloga delovnih skupin je, da njeni člani sami pridejo do idej in predlogov za rešitev najbolj perečih težav Evrope. Končne predloge nato predstavijo in o njih konstruktivno razpravljajo na generalni skupščini ob zaključku seje.