DomovNoviceKoprski župan gostil najvišjega predstavnika Srbske pravoslavne cerkve

Koprski župan gostil najvišjega predstavnika Srbske pravoslavne cerkve

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Koper je danes prispel patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej, ki ga je na Mestni občini Koper sprejel župan Boris Popovič.

Patriarha pravoslavne cerkve Irineja so v Kopru spremljali zagrebško – ljubljanski metropolit Porfirija Perić in koprski paroh srbske pravoslavne cerkve v Kopru, Dejan Mandić.

»Počaščen sem, da danes na Mestni občini Koper gostimo tako visok obisk, ki je zagotovo simbolno dejanje, da uživamo podporo tudi onkraj naših meja,« je ob robu srečanja dejal prvi mož koprske občine Boris Popovič.

Na srečanju so se dotaknili naglega razvoja, ki ga je Koper doživel v času županovanja Borisa Popoviča. Kopru pa že od nekdaj priznavajo pomembno strateško vlogo pri razvoju gospodarstva ne le na območju Slovenije ampak tudi nekdanje skupne države, predvsem zaradi pristanišča. Prav tako so se na današnjem srečanju dotaknili aktualnih tem, ki zadevajo slovensko-srbske odnose.

»Prvič sem v Kopru in moram vam priznati, da sem nad vašim mestom enostavno navdušen in očaran,« je povedal patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej in spomnil na odlične odnose med Slovenijo in Srbijo. »Srbski narod spoštuje Slovenijo, vedno smo si bili blizu in želim si, da tako ostane tudi v prihodnosti. Srbskem narodu je Slovenija vedno predstavljala odličen zgled države z razvojem in napredkom,« je svoje misli strnil patriarh Irinej in se ob koncu srečanja koprskemu županu zahvalil za topel sprejem.

 

»Počaščeni smo, da Koper danes gosti poglavarja Srbske pravoslavne cerkve, ki je s svojim prihodom v Koper in s tem v našo cerkveno skupnost prinesel blagoslov. S tem dejanjem je izkazal veliko podporo tako naši cerkvi, kot tudi koprski občini in državi Sloveniji,« je dejal koprski paroh srbske pravoslavne cerkve Dejan Mandić.

Visok obisk na koprski občini se je zaključil z ogledom lokacije, kjer bi lahko v prihodnje zrasla nova pravoslavna cerkev, druga v Sloveniji, in sicer ob izvozu proti Kopru s hitre ceste, v neposredni bližini glavne avtobusne postaje.