DomovNoviceGledališče Koper gostilo vrhunsko zasedbo Hrvaškega narodnega gledališča Zagreb

Gledališče Koper gostilo vrhunsko zasedbo Hrvaškega narodnega gledališča Zagreb

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprsko gledališče je minuli vikend gostilo Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba, ki se je številnim ljubiteljem gledališke kulture in povabljenim uglednim gostom predstavilo z uprizoritvijo Krleževe drame Leda.

Uprizoritev, s katero so v HNK Zagreb počastili 130. obletnico rojstva velikega hrvaškega literata Miroslava Krleže, je zagotovo del kulturne dediščine, na katero so Hrvati lahko ponosni, zato sta gostovanje v Gledališču Koper podprla tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške in Hrvaško kulturno društvo Istra Piran. Z uprizoritvijo zadnjega dramskega besedila iz znamenite trilogije o Glembajevih v režiji zagrebške režiserke Franke Perković in izvedbi igralcev dramskega ansambla osrednje hrvaške gledališke hiše smo bili priča pomembnemu in prijetnemu dogodku, ki je seznanil in povezal lokalno skupnost ter visoke predstavnike tujih veleposlaništev, da bi lahko v bodoče ohranjali in nadgrajevali kulturne ter gospodarske stike.

Tako kot vsa minula gostovanja hrvaških gledališč v Gledališču Koper in koprskega gledališča na Hrvaškem je tudi omenjeno gostovanje plod velikega prijateljstva koprskega gledališča in ravnateljice Drame HNK Zagreb Nenni Delmestre, sicer Splitčanke, ki je v Gledališču Koper režirala kar nekaj uspešnih predstav. V dobrih dveh desetletjih delovanja koprskega hrama kulture je to v številnih hrvaških profesionalnih gledališčih gostovalo več kot dvajsetkrat, hrvaška gledališča pa so v osrčju našega mesta gostovala kar sedemindvajsetkrat.

Predstavo Leda so si na povabilo veleposlanika republike Hrvaške v Sloveniji Borisa Grigića, ogledali tudi veleposlanik Kosova Valdet Sadiku, predstavniki ambasade Črne gore, Nina Ukmar z Ministrstva za kulturo RS, Nataša Goršek Mencin, namestnica vodje predstavništva Evropske komisije, Božo Dimnik, častni konzul Republike Hrvaške v Republiki Sloveniji, ter župana Mestne občine Koper Aleš Bržan in Občine Izola Milan Bogatič.

Polna dvorana je igralce nagradila z bučnim aplavzom, po predstavi pa so se gostujoči igralci srečali tudi z nekdanjim članom koprskega ansambla Borisom Cavazzo.

Foto: Gledališče Koper, Novkovic