DomovNoviceGledališče Koper pred novo premiero Lepe Vide

Gledališče Koper pred novo premiero Lepe Vide

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V Gledališču Koper bo v petek, 10. februarja, ob 20. uri na sporedu premiera glasbeno gledališke  predstave Lepa Vida, avtorice in dramaturginje Staše Prah, pod režijo pa se podpisuje skladatelj in režiser Marjan Nećak. Koprodukcija Gledališča Koper s Stalnim gledališčem Trst govori o hrepenenju.

Številna literarna dela, v katera je vgrajen mit o Lepi Vidi, pričajo o posebnem pomenu tega mita za slovensko narodno identiteto. V njem naj bi bile skrite nekatere poteze in usodni obrati, značilni za našo kolektivno zavest in dušo, kot so na primer: kompleks hrepenenja, arhetip matere, arhetip ženske, domotožje, odnos do tradicije, odnos do tujega in drugega, tudi uporništvo.

V uprizoritvi na odru Gledališča Koper ne bodo manjkali Prešeren, Cankar, Roza, Lavrič in drugi, ki so mit o Lepi Vidi predelovali, prepisovali ter v njem iskali metaforo za svojo oziroma družbeno bolečino, izgovor ali oprostitev. Uprizoritev se bo, bolj kot z iskanjem »pravih«, že napisanih besed, ukvarjala z današnjim pogledom na mit in zgodbo Lepe Vide.

Glasbeno-gledališka uprizoritev, napolnjena z magičnimi dejanji, bo s svojo preprostostjo in igrivostjo razprla teme, ki v slovenskem narodovem spominu veljajo za tiste, ki nas zaznamujejo kot melanholične, nepotešene in podjarmljene.

V Lepi Vidi igrajo Blaž PopovskiAnja Drnovšek, Rok Matek in Danijel Malalan.

Po petkovi premierni predstavi v Kopru bo Lepa Vida na sporedu še 11., 15. in 16. februarja ob 20. uri, 14. februarja na Valentinovo pa ob 19. uri.

Več o sami predstavi si lahko preberete na povezavi.

Foto: Gledališče Koper, Dean Grgurica – Studio D’Or