DomovNoviceGledališče Koper pred novo premiero Sumljiva oseba

Gledališče Koper pred novo premiero Sumljiva oseba

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprsko gledališče je v 22. sezono vstopilo s pestrim programom za vse generacije. Kot prva v sklopu letošnjih gledaliških predstav bo premierno uprizorjena satirična komedija Sumljiva oseba, Branislava Nušića, v petek, 28. oktobra, ob 20. uri.

Pod režijo prve premiere Gledališča Koper v novi sezoni se podpisuje srbski režiser Kokan Mladenović, ki s koprskim gledališčem sodeluje tretjič. V prejšnjih sezonah je režiral odmevni predstavi Sluga dveh gospodarjev in Alan Ford / Vrnitev odpisanih.

Zasedbo sestavljajo Aleš Valič in Mojca Partljič, ki sta se ponovno znašla v igralskem tandemu kot mož in žena, Andrijana Boškoska, koprskemu občinstvu se je predstavila v Malem princu, igralci koprskega ansambla Igor Štamulak, Blaž Popovski, Luka Cimprič in mladi Koprčan Mak Tepšić ter Matic Valič, ki je prav tako reden gost koprskega gledališča. Poleg njih sta v ekipi še tržaški igralec Vladimir Jurc in gost iz Banjaluke Aleksandar Stojković Piksi.

Režiser satirične komedije Kokan Mladenović je povedal, da ob omembi Nušića pomislimo na nekaj smešnega, na komedijo, na nekaj, kar privlači občinstvo, njega pa je zanimal predvsem tisti drugi Nušić, ki je bil zaradi svojih političnih spisov in poezije preganjan, aretiran in zaprt, ter način, kako osebne in politične probleme vpeljuje in prepleta v svoji komediji.

Izstopajoč del uprizoritve je tudi scenografija (scenografa sta režiser Mladenović in Milan Percan) – na odru vidimo spomenik NOB, ki stoji na Črnem Kalu. »To je simbol poštenih ljudi, boljšega sveta, sistema vrednot, ki je v liberalnem fašizmu nedosegljiv. Liki v komediji pa so nasprotje tem idealom, saj nimajo zveze z moralo in poštenostjo,« je izbiro pojasnil Mladenović.

Piko na i predstavi dodajo songi Predraga Lucića, s katerim se režiser približuje Brechtu in njegovemu kritičnemu gledališču. Avtorica skladb je priznana skladateljica Irena Popović.

Več informacij o programu koprskega gledališča na povezavi.

Foto: Jaka Varmuž, Dean Grgurica