DomovNoviceGledališče Koper predstavilo novo sezono

Gledališče Koper predstavilo novo sezono

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Gledališče Koper v 19. sezono vstopa s pestrim programom za vse generacije. Abonentom bodo v prihajajoči sezoni ponudili skupno sedem predstav, od tega dve izbirni. Poleg večernega abonmaja za odrasle ponujajo tudi dijaški abonma in ohranjajo dva starostno ločena otroška abonmaja.

Prva predstava v okviru večernih abonmajev Tutošomato v režiji Iztoka Mlakarja bo doživela krstno uprizoritev, nastala pa je v koprodukciji s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica. Na sporedu bo tudi koprodukcija Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, ki je nastal po romanu Marka Haddona. Na ogled bo produkcija koprskega gledališča, in sicer komedija grožnje Jašek. Nato se bo v okviru abonmajev zvrstila še koprodukcija koprskega in banjaluškega gledališča Jugoslavija, moja dežela v priredbi Marka Misirača ter Macbeth v režiji Janusza Kica, mednarodno delujočega režiserja poljskega rodu. V okviru večernih abonmajev bodo abonenti lahko izbrali še dve od štirih predstav, ki jih bodo uprizorila gostujoča slovenska gledališča. To so Videz Vara režiserja Dušana Mlakarja, Popolni tujci Tamare Damjanovič, satirično komedijo Baron Münchhausen v režiji Yulie Roschina in Vsak glas šteje režiserke Ajde Valci.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila direktorica koprskega gledališča Katja Pegan, so omenjeni »teksti izredno zanimivi in sodobni, saj govorijo o iskanju identitete v 21. stoletju, ko je človek postavljen pred dosti večje pasti kot včasih.«

Poleg večernih abonmajev za odrasle Gledališče Koper ponuja dijaški abonma, na katerega so izredno ponosni, saj zadnja leta beležijo polno zasedene dvorane. Tako so lani imeli 500 dijakov. Gledališče se lahko pohvali tudi z dvema otroškima abonmajema, in sicer Mavrična ribica za otroke, starejše od 5 let, in Mali oder za otroke, starejše od 3 let.

Gledališka pedagoginja Vanja Korenč je ob tem izpostavila, da mladim poleg omenjenih predstav ponujajo še razne učne vsebine v obliki ustvarjalnih delavnic, improvizacij na odru, pogovorov o predstavah in prebiranja pravljic. Mladim predstavljajo delo v gledališču skozi vodeni ogled prostorov, saj tako spoznavajo ozadje gledališkega dela. Letos so v program dodali pogovor z enim izmed igralcev, ki bo predstavil svoj poklic. »Otrokom želimo na ta način ponuditi celostno gledališko izkušnjo, saj lahko gledališče veliko ponudi v izobraževalnem in vzgojnem smislu,« je poudarila Vanja Korenč.

Vpis abonmajev se je začel 9. septembra in bo trajal vse do 20. septembra pri blagajni gledališča, abonma lahko naročite tudi na spletni strani gledališča.