DomovNoviceGledališče Koper predstavilo program letošnje sezone 2022/23

Gledališče Koper predstavilo program letošnje sezone 2022/23

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprsko gledališče v 22. sezono vstopa s pestrim programom za vse generacije. Abonentom bodo v prihajajoči sezoni ponudili skupno šest predstav in dve izbirne predstave. Poleg večernih abonmajev ponujajo še dijaški abonma in ohranjajo dva starostno ločena otroška abonmaja. Letošnja novost je abonma Rastem, v sodelovanju Gledališča Koper, Zavoda Otok in Pokrajinskega muzeja Koper.

Tankočutno skozi prihajajočo gledališko sezono

Večerni abonmaji bodo ponujali šest predstav z možnostjo izbirne predstave. “Režiserji, ki bodo ustvarjali v letošnji sezoni, so povabljeni k oblikovanju programa ker je njihovo delo profesionalno in umetniško odlično, predvsem pa, ker so v svojem delu etični in navdihujoči. To je pomembno za ansambel in seveda posledično za stik z občinstvom. To poslanstvo zelo dobro razumeta oba gosta režiserja – Kokan Mladenović iz Srbije in Marjan Nečak iz Makedonije, ki ju slovenski teater zelo dobro pozna. Oba razumeta večkulturnost sveta kot edino varovalo za boljši svet,” je ob današnji predstavitvi sezone povedala direktorica in umetniška vodja Gledališča Koper Katja Pegan.

Prva na vrsti izmed letošnjih predstav bo satirična komedija Sumljiva oseba (Branislav Nušić). Igra o nasilju in strahu, Razparač (po drami Disney Razparač Philipa Ridleya) je koprodukcija z SNG Nova Gorica. O hrepenenju bo govorila krstna uprizoritev v koprodukciji s Stalnim gledališčem Trst Lepa Vida (Staša Prah). Ni tako slabo, koz zgleda (Peter Barnes) so tri komične enodejanke, kjer bo v ospredju motorična, mentalna ali senzorna prikrajšanost. Ob koncu sezone pa se bo na oder podala Shirley Valentine (Willy Russell), ki je glasbena monokomedija.  V Koper prihaja tudi predstava Drame SNG Maribor Popolni tujci (Tamara Damjanović po motivih filma) – komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone.

Od izbirnih predstav bosta na voljo dve: Škorpijon (Véronique Olmi) iz SNG Drama Ljubljana, ki govori o ne-sprejemanju drugačnosti, ter Pesem za Laro – Ujetnica časa, avtorski projekt Lare Jankovič, ki je hvalnica umetnosti, pogumu in srčnost.

V abonmajih za otroke morje uspešnic

Zanimanje za vsebine za otroke je iz leta v leto večje, zato v Gledališču Koper nadaljujejo s posebnim fokusom na najmlajših. Tudi zaradi tega jim želijo letos ponuditi najboljše, kar premore slovenski teater.

Abonma Mavrična ribica bo letos ponudil sedem predstav: Pedenjped (Niko Grafenauer), Muca copatarica (Ela Peroci – Desa Muck), Maček Muri (Kajetan Kovič, Jerko Novak), Gledališče od Ž do A (Ira Ratej), Kdo je napravil Vidku srajčico (Boris A. Novak), Butalci (po Franu Milčinskem ustvarjalci predstave) in Obuti maček (Andrej Rozman Roza).

Abonma Mali oder pa bo vključeval pet predstav, ki so: Barčica (Renata Vidič), Ježeva hišica (Branko Ćopić) , Zverinice iz Rezije (po ljudskih Igor Cvetko in Jelena Sitar), Zlatolaska in trije medvedi (angleška narodna) ter Z Igorjem po svetu (Igor Štamulak). Letošnja novost je abonma Rastem, v sodelovanju Gledališča Koper, Zavoda Otok in Pokrajinskega muzeja Koper. Sestavljen bo iz gledališke predstave, filmske projekcije in muzejske delavnice.

Tisti, ki jih gledališče še bolj zanima, bodo lahko svoje znanje nadgradili v gledaliških šolah. Gledališka šola Mavrična ribica je namenjena osnovnošolcem, delovala pa bo v dveh skupinah, pod vodstvom Vanje Korenč in Gregorja Geča. Renata Vidič in Katja Pegan pa bosta v Gledališkem treningu vodili dijake in študente.

Vpis večernih, dijaških in otroških abonmajev za gledališko sezono 2022/23 je podaljšan do petka, 30. septembra. Za več informacij o letošnji pestri gledališki sezoni 2022/23 in abonmajih na povezavi.

Foto: MOK, Gledališče Koper