DomovNoviceGledališče Koper vabi na premiero drame Sirote

Gledališče Koper vabi na premiero drame Sirote

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Gledališče Koper vabi vse ljubitelje dobre igre na predzadnjo premiero gledališča v sezoni 2023/24, dramo Sirote (Dennis Kelly). Premiera predstave o nesprejemanju odgovornosti bo zaživela na malem odru gledališča v petek, 1. marca, in v petek, 8. marca, ob 20. uri.

Pod dramo Sirote je podpisan eden bolj nadarjenih britanskih dramatikov zadnjih desetletij Dennis Kelly. Predstavo je režirala Renata Vidič, ki se v svojem režiserskem opusu pogosto loteva neprijetnih, trenutno mračnih, vendar življenjskih tem. »Dramsko besedilo Sirote Dennisa Kelly lahko označimo kot gledališki triler. Odlikuje ga konstantna napetost, ki jo reflektiramo na čustveni in obenem na razumski ravni. Besedilo v ospredje postavlja družino kot osnovno celico družbe, družinske vezi in odnose, ki se zrcalijo, odsevajo v družbenem ustroju in delovanju. Rdeča nit besedila je nasilje in z njim povezano sovraštvo. Je etična zgodba o človečnosti, ki nas opomni, da moramo imeti do nasilja ničelno toleranco,« nam je povedala režiserka, ki je tokrat sodelovala tudi s strokovnim sodelavcem dr. Aleksandrom Zadelom. Priznani klinični psiholog je bil včasih plesalec in ima bogate izkušnje z gledališčem, tokrat je z njim sodeloval drugače: »V preteklosti sem že dobil ponudbo za strokovno sodelovanje v gledališki predstavi, a takrat besedila nisem začutil in se za to nisem odločil. Tokrat je bilo drugače. Če na dramo Sirote gledamo s psihološkega vidika, v njej najdemo številne izzive, zanimivosti in večplastna sporočila. Ta zmes nas opozori na to, kako mi gledamo na ljudi, drug na drugega, kako z lahkoto sodimo in kako v življenju nič ni tako, kot je videti. V resnici je treba vse jemati v kontekstu. Predstava je fenomenalna v teh kontekstih in ponuja številne možnosti za razumevanje vzrokov nasilja.«

Igralec dobi vlogo, ki ji je kos

Dramske like, ki se v vsej svoji zapletenosti postopoma razkrivajo občinstvu, v predstavi prepričljivo igrajo Tjaša Hrovat, Mak Tepšić in Blaž Popovski. Slednji pravi, da je vajen mračnih in nasilnih predstav, ki od igralca zahtevajo globlji vpogled vase. »Vsi liki, ki sem jih igral v predstavah Razparač, Indijc hoče u Bronx in v tej predstavi, se borijo za ohranitev svoje moškosti. V preteklosti so bili pohabljeni ali pa na splošno niso imeli lahkega življenja. Razlika je, da se moj lik v Sirotah bori naprej, ne želi pasti. Med vsemi liki v Sirotah je še najbolj svetel. Sem se pa že začel spraševati, zakaj se ravno name »lepijo« pronicljivi liki in pretresljive predstave,« je nekoliko v šali sklenil Popovski. Katja Pegan, direktorica in umetniška vodja Gledališča Koper pa je ob medijski predstavitvi predstave dodala, da se na igralce »lepijo« tiste vloge, ki so jim kos: »To je temeljno vprašanje v gledališču, pa tudi v filmu. Igralci dobijo vloge, ki so jim kos in so jim blizu. Le tako so lahko na odru razumljeni. In v gledališču moramo biti razumljeni.«

Pri predstavi sodelujejo še avtor glasbe Mirko Vuksanovič (Avtomobili), kostumografinja Nina Čehovin, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, lektor Martin Vrtačnik in scenograf Milan Percan. Besedilo je v slovenščino prevedla Tina Mahkota.

Datumi uprizoritve predstave Sirote:

  • petek, 1. marec, ob 20. uri – PREMIERA
  • sobota, 2. marec, ob 20. uri
  • sreda, 6. marec, ob 20. uri
  • četrtek, 7. marec, ob 20. uri
  • petek, 8. marec, ob 20. uri – PREMIERA
  • sobota, 9. marec, ob 20. uri
  • sreda, 3. april, ob 20. uri
  • četrtek, 4. april, ob 20. uri

Ob dnevu žensk, 8. marca, bo na premiero v Gledališče Koper gledalce pripeljal Artbus, ki bo krenil iz Pirana in se nato ustavil še v Izoli. Prijave zbirajo na info@gledalisce-koper.si. Brezplačen prevoz na premiero tudi tokrat omogoča Memento B&B Piran.

Več informacij o gledaliških predstavah najdete na povezavi.

Foto: MOK, Jaka Varmuž