DomovNovicePoslovil se je slikar Andraž Šalamun

Poslovil se je slikar Andraž Šalamun

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V starosti 76 let je umrl slikar in filozof Andraž Šalamun, eden od ključnih predstavnikov slovenskega slikarstva zadnjega pol stoletja. Bil je član prelomne skupine OHO, pozneje pa postal eden od velikanov abstraktne slike. S svojim aktivnim slikarskim ustvarjanjem je kot velik koprski kulturnik zaznamoval  tudi delovanje likovne scene na področju slovenske Istre, kjer je sodeloval s številnimi galerijami in društvi umetnikov.

Slikar in filozof se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Gimnazijo je obiskoval v Kopru, nato pa v Ljubljani študiral primerjalno književnost, iz katere je diplomiral leta 1975. Med letoma 1966 in 1971 je bil član konceptualnega gibanja skupine OHO. Po zaključku študija primerjalne književnosti se je vrnil v Koper.

Leta 1976 se je povsem posvetil slikarstvu in že leto pozneje prejel jugoslovansko nagrado za mlade umetnike sedam sekretara SKOJ-a. V 80. letih prejšnjega stoletja je za svoje delo prejel številne nagrade po različnih kolonijah po Jugoslaviji, med drugim v Pazinu, Somborju, Dubrovniku, Sisku in Čačku. Leta 1993 je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Že od začetka sliakrskega ustavrjanja ga je zanimalo predvsem raziskovanje abstraktne slike in znotraj te razmerij med snovnostjo barve in nosilcem in v motivnem smislu živalska bitja.

Šalamunovo delo v okviru skupine OHO je vključeno v pomembne preglede konceptualne umetnosti. Enako odmevnost je doživelo njegovo slikarsko delo, ki je bilo po prvih samostojnih predstavitvah v Beogradu in Zagrebu kmalu vključeno v jugoslovanske selekcije velikih svetovnih razstav – leta 1979 na bienale v São Paulu, leta 1982 pa na Beneški bienale.

Sodeloval je tudi pri novem organiziranju umetnikov mlajše generacije v okviru Trajne delovne skupnosti Equrna v Ljubljani in pri delovanju likovne scene na področju slovenske Istre, tako v sodelovanju z Obalnimi galerijami v Piranu, z Društvom likovnih umetnikov Severne Primorske – DLUSP (kasneje društvo Insula) ali z ateljejem Sqart iz Kopra.

Vir: STA Foto: MG+MSUM, arhiv