DomovNoviceGradnja Vstopne točke Kraški rob napreduje s polno paro

Gradnja Vstopne točke Kraški rob napreduje s polno paro

Naši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Gradnja Vstopne točke za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja (krajše Vstopna točka Kraški rob) je v polnem teku. Izvedena je že bila konstrukcija objekta, sledila bo izvedba strehe oziroma terase, nato se bo nadaljevalo z inštalacijami, stavbnim pohištvom, finalizacijo in zunanjo ureditvijo. Vstopna točka bo prve obiskovalce lahko sprejela predvidoma maja 2024.

Hkrati sta v fazi oblikovanja dva nova turistična produkta, in sicer tematska pot Po sledi velikanov in multimedijska izkušnja s posebnimi učinki, ki bo obsegala virtualne oglede različnih adrenalinskih doživetij in gradnje drugega tira. Do začetka prihodnjega leta bodo posnete vsebine za virtualno doživetje, medtem ko za doživljajsko pot pripravljamo vso potrebno dokumentacijo, da bomo lahko v začetku prihodnjega leta začeli izvedbo.

Vstopno točko Kraški rob bo upravljal Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. »Želimo si, da bi ta projekt povezal celotno skupnost na tem območju, zato smo oziroma še bomo k sodelovanju pozvali vse deležnike, od posameznih krajevnih skupnosti do različnih društev. Upravljavec vstopne točke pa mora imeti poleg strokovnega znanja in bogatih izkušenj na področju turizma tudi zagotovljeno ustrezno finančno podporo, zato smo se odločili, da bo Vstopno točko Kraški rob upravljal Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Za najvišje standarde pri izpolnjevanju razpisnih pogojev moramo skrbeti tudi zato, da ne bi ogrozili črpanja evropskih sredstev,« odločitev o upravljavcu pojasnjuje podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič.

Cilj projekta je zaokrožiti in dvigniti turistično ponudbo Kraškega roba na višjo raven ter postopno ureditev celotnega območja. Izbrani izvajalec, izolsko podjetje IGC PROJEKT, d. o. o., v ta namen gradi dobrih 323 kvadratnih metrov velik objekt, ki bo obsegal razstavni prostor, multimedijsko točko z informacijami o turistični ponudbi območja, razgledno ploščad z daljnogledom in tržnico lokalnih istrskih okusov, primerno urejena bo tudi okolica objekta. S tem bo Mestna občina Koper povezala turistične storitve Kraškega roba in celotne občine ter hkrati dvignila kakovost doživetij obiskovalcev.

Pomembnost Vstopne točke Kraški rob je prepoznala tudi država, ki bo projekt sofinancirala v višini 350.000 evrov, občina pa si za gradnjo obeta še sredstva družbe 2TDK. Vrednost naložbe je sicer ocenjena na 586.800 evrov.

                                                                                                

Foto: MOK