DomovNoviceHLADNA FRONTA: Dež, veter, napovedana celo toča

HLADNA FRONTA: Dež, veter, napovedana celo toča

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami in nevihtami. Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) ob tem opozarjajo, da bodo nekatere nevihte spremljala krajevna neurja z nalivi in močnejšimi sunki vetra. Ne izključujejo niti toče. Na obali bo zvečer ob prehodu hladne fronte zapihal okrepljen severozahodnik.

Pozno popoldne ali tekom večera se ob prehodu izrazite hladne fronte na obali pričakuje močne nalive in izrazite sunke vetra iz smeri severa oz. severozahoda. Sunki vetra lahko dosežejo krajevno hitrost 80-110 km na uro.

Posebna pozornost bo potrebna v kampih (Lucija, Izola, Ankaran in hrvaški kampi v Istri in Kvarnerju).

V najslabšem primeru bi veter lahko lomil drevje, podiral drevesa in odkrival strehe. Zaradi nalivov, pričakuje se med 20 in 50 litrov dežja na kvadratni meter, obstaja potencialna nevarnost poplavljanja cest, delov cest, podvozov ipd. Načeloma naj bi se izogibali plovbi po morju, še posebej ni priporočeno pluti na odprto morje.

Takole je veter pred kratkim že pustošil v Kopru. Foto: Vojko Rotar

Do jutra bo dež v večjem delu Slovenije ponehal, po nekaterih nižinah bo nastala megla.

V torek bo dopoldne povečini sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, še napovedujejo na Arsu.

V četrtek bo znova povečini sončno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih. Konec tedna predvidoma prihaja že četrti vročinski val to poletje.