DomovNoviceHrvaška vlada potrdila dogovor

Hrvaška vlada potrdila dogovor

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Hrvaška vlada je danes potrdila dogovor dolga Cimosa na Hrvaškem, ki je bil dosežen na ministrski ravni. Dolg bo odkupila DUTB, in sicer bo zanj plačala sedem milijonov evrov, hrvaška slaba banka DAB pa bo umaknila tožbo proti Cimosu. O dogovoru se mora izjasniti še kupec Cimosa, italijanski sklad Palladio Finanziaria.

Kot je razvidno iz sklepa hrvaške vlade, dogovor predvideva, da bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) za terjatve do Cimosa v roku 15 dni v hrvaški državni proračun plačala sedem milijonov evrov.

Foto: arhiv ekoper.si

Predvideno je, da se bo družba TCH Cogeme, prek katere namerava Palladio Finanziaria izpeljati nakup Cimosa, obvezala obdržati proizvodnjo in sedanje število delovnih mest na Hrvaškem v naslednjih dveh letih ter proizvodnjo v Labinu.

Ko bo DUTB omenjeni znesek nakazala, bo hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) umaknila odškodninsko tožbo in druge tožbe, povezane s terjatvami do Cimosa.

Zaenkrat ni predvideno, da bi slovenska vlada odločala o dogovoru, so STA povedali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dogovor, za katerega sta se v ponedeljek na Otočcu dogovorila gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić, je ključni odložni pogoj za izpeljavo nakupa 92-odstotnega deleža Cimosa.

Predstavniki DUTB in Slovenskega državnega holdinga so italijanski sklad v minulih dneh seznanili z dogovorom; ali je dogovor za kupca sprejemljiv, zaenkrat še ni znano. Po neuradnih informacijah STA v tem tednu še ni pričakovati, da bi italijanski sklad sporočil svojo odločitev.