DomovNoviceInformativni dnevi za bodoče dijake in študente, v Kopru odpira vrata tudi Alma Mater Europea

Informativni dnevi za bodoče dijake in študente, v Kopru odpira vrata tudi Alma Mater Europea

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Srednje šole bodo, podobno kot fakultete, v petek in soboto v znamenju informativnih dnevov, na katerih se bodo lahko bodoči dijaki seznanili s šolami in srednješolskimi programi, ki jih zanimajo. Na srednjih šolah je v prihodnjem šolskem letu na voljo 23.440 vpisnih mest. Novost bo poskusno uvajanje vajeništva.

Informativni dnevi bodo na večini srednjih šol v petek potekali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Dijaki bodo na informativnih dnevih bolje spoznali izbrane šole, njihove programe in se seznanili tudi z možnostmi nadaljevanja šolanja.

Foto: radiovlna.sk

Številni bodoči dijaki se bodo na informativne dneve odpravili z vlaki in avtobusi. Slovenske železnice tako za petek in soboto že napovedujejo okrepljene garniture rednih vlakov, vozila pa bosta tudi dva izredna vlaka, in sicer iz Litije in Celja.

Na srednjih šolah na voljo 23.440 vpisnih mest

Za prihodnje šolsko leto je na srednješolskih programih prostih 23.440 vpisnih mest (lani 22.960). Ta bodo na voljo 17.448 učencem, ki bodo letos končali osnovno šolo.

Na splošnih gimnazijah je razpisanih 5736 mest, od tega je 448 mest namenjenih zasebnim gimnazijam. Strokovne gimnazije, kamor sodijo tehniška, umetniška in ekonomska gimnazija, razpisujejo 1334 mest.

V programih nižjega poklicnega izobraževanja je razpisanih 640 mest, srednjega poklicnega izobraževanja 6298 in v programih srednjega strokovnega izobraževanja 9432 mest.

V dijaških domovih je za novince predvidenih 2324 mest (lani 2382).

Foto: tnuni.sk

Z novim šolskim letom poskusno uvajanje vajeništva

Največja novost v prihodnjem šolskem letu bo poskusno uvajanje vajeništva, in sicer v programih mizar, kamnosek, gastronomske in hotelske storitve ter oblikovalec kovin – orodjar. Izvajali ga bodo šolski centri v Novem mestu, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, na bežigrajski srednji poklicni in strokovni šoli, ljubljanski srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli, izolski srednji šoli in na radenški srednji šoli za gostinstvo in turizem.

Zakon o vajeništvu, ki v slovenski šolski sistem uvaja dualni sistem izobraževanja, je trenutno v proceduri v državnem zboru. Po tem zakonu bodo dijaki, ki se bodo odločili za vajeništvo, del šolanja opravili na šoli, del pa kot praktično usposabljanje pri delodajalcu.

Največ učencev se namerava vpisati v srednje strokovne programe

Srednje šole bodo prijave za vpis sprejemale do 4. aprila. Najpozneje do 7. aprila bo šolsko ministrstvo na spletnih straneh objavilo stanje prijav po posameznih programih, nato pa najpozneje do 21. aprila tudi odločitev o morebitnem zmanjšanju obsega razpisanih mest. Do 25. aprila bodo lahko učenci prijavo prenesli na drugo šolo oz. v drug program, najpozneje do 6. junija pa bodo obveščeni o morebitni omejitvi vpisa. Rok za prijavo v dijaški dom je 4. april.

Dijaški dom Koper. Foto:sd.upr.si

Podatki, ki jih je na podlagi nekaj manj kot 12.500 odgovorov dijakov do sredine januarja zbral Zavod za zaposlovanje RS, kažejo, da se namerava nekaj več kot 39 odstotkov dijakov vpisati v srednje strokovne programe, nekaj manj kot 32 odstotkov pa na gimnazije. Nekaj več kot 14 odstotkov dijakov se namerava vpisati na nižje in srednje poklicne programe, nekaj več kot 13 odstotkov pa odgovora še ni vedelo. Le nekaj manj kot 0,4 odstotka sodelujočih dijakov šolanja ne namerava nadaljevati, 1,3 odstotka pa jih želi šolanje nadaljevati v tujini.

Visokošolski zavodi v petek in soboto odpirajo vrata bodočim študentom

Fakultete bodo bodočim študentom odprle vrata v petek ob 10. in 15. uri, v soboto pa ob 10. uri, Univerza na Primorskem pa še ob 15. uri. Izjemi sta ljubljanski Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteta za računalništvo in informatiko, ki bosta mlade v petek sprejemali že ob 9.30 oziroma ob 11. uri. Na ljubljanski Fakulteti za socialno delo pa bodo zaradi prenove fakultete informativni dnevi potekali v študentskem kampusu.

Na informativnem dnevu se bodo dijaki podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostjo nadaljnjega izobraževanja, poklicem oz. področji dela ter možnostmi zaposlovanja.

Foto: profesia.pravda.sk
V petek ob 12. uri bo Visokošolska prijavno-informacijska služba Univerze v Ljubljani na Teološki fakulteti organizirala tudi informativni dan za zamejske Slovence in tuje državljane.

Novost v Kopru je Alma Mater Europea

V letošnjem letu svoja vrata v Kopru odpira tudi Alma Mater Europea. Študentom bodo na voljo različni programi, med katerimi sta tudi fizioterapija in socialna gerontologija.

Alma Mater Europaea – ECM je visokošolska samostojna institucija s sedežem v Mariboru, ki deluje pod patronatom Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga. Ponuja 18 študijskih programov na vseh treh stopnjah. Izbirate lahko med naslednjimi programi: fizioterapija, zdravstvena nega, socialna gerontologija, arhivistika, humanistične znanosti, ekoremediacije, zdravstvene vede, projektni management, strateški komunikacijski management in programi Akademije za ples (med njimi tudi balet).

V obalni regiji bodo na informativnih dnevih sodelovale tudi študentske organizacije

Na Obali bodo v petek člani Primorske študentske organizacije (ŠOUP) skupaj s predstavniki študentskih svetov fakultet bodočim študentom na voljo z različnimi uporabnimi informacijami. Dijaki iz oddaljenih krajev bodo imeli tudi letos možnost brezplačnega avtobusnega prevoza na Primorsko. V petek bodo avtobusi vozili na relaciji Murska Sobota–Maribor–Celje–Ljubljana–Postojna–Koper–Izola–Portorož.

Foto: soup.si

Za bodoče študente v študijskem letu 2017/18 na voljo 18.895 vpisnih mest

Na javnih visokošolskih zavodih in zavodih s koncesijo se je v ponedeljek sicer začel vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2017/18. Za bodoče študente je v prihodnjem akademskem letu na voljo skupno 18.895 vpisnih mest, od tega 14.507 za redni in 2665 za izredni študij ter 1723 mest za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva.

Na ljubljanski univerzi je za redni in izredni študij na voljo 9411 vpisnih mest, na mariborski 4993, na primorski 1598, na novogoriški 190 in na samostojnih visokošolskih zavodih 980 mest. *