DomovNoviceIstrski župani podpirajo nadaljnje delovanje Primorskega poletnega festivala

Istrski župani podpirajo nadaljnje delovanje Primorskega poletnega festivala

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper in občine Ankaran, Izola ter Piran so z Društvom Primorski poletni festival podpisale Pismo o nameri za podporo in sodelovanje pri prihodnjih izvedbah Primorskega poletnega festivala (PPF). Župani Aleš Bržan, Gregor Strmčnik, Danilo Markočič, Đenio Zadković in predstavnica društva Neva Zajc so s podpisom pisma izrazili jasno namero za skupno podporo nadaljevanju izvajanja in nadgradnji tega priljubljenega gledališkega festivala.

S podpisom Pisma o nameri za podporo in sodelovanje pri prihodnji izvedbi PPF lokalne skupnosti slovenske Istre zagotavljajo uresničevanje skupnih interesov in potreb občank in občanov na področju kulture ter skrbijo za ohranjanje visokokakovostnih kulturnih vsebin na tem prostoru.

Primorski poletni festival je v preteklih desetletjih postal prepoznavna kulturna blagovna znamka, sklepal je dobra partnerstva z gospodarskimi in drugimi organizacijami ter nenadomestljivo prispeval h kakovostni kulturni ponudbi istrskih krajev. Vsebinska dodana vrednost festivala je bila vseskozi usmeritev v ambientalnost, ki v krajih ob morju pomeni edinstveno orodje umetniškega izražanja. Festival je pripomogel k prepoznavnosti obmorskih mest, bližino dveh meja pa je izkoristil za oblikovanje dobrih odnosov s sosednjimi pokrajinami in državami ter za spodbujanje in uresničevanje medkulturnega dialoga. S svojim delovanjem je tudi oživel in odkril skrita ter pozabljena prizorišča starih mestnih jeder, ki so pridobila novo funkcijo.

Z izpolnjeno vizijo in cilji je PPF v regiji ustvaril platformo, iz katere je nastalo profesionalno Gledališče Koper. Danes ta pobuda na področju gledališke umetnosti potrebuje korenito nadgradnjo, da bi se odzvala na zahteve sodobnih občinstev. S podpisom pisma o nameri želijo istrske občine in društvo primorskemu gledališkemu festivalu zagotoviti nadaljnji razvoj in nadgradnjo ter ga uveljaviti kot edinstveno identiteto slovenske Istre.

Ob podpisu pisma o nameri je predstavnica Društva Primorski poletni festival Neva Zajc povedala, da se je PPF znašel v težki situaciji, a je sama vedno verjela v to znamko, ki je po njenem vredna podpore. Vsem štirim županom se je zahvalila za izkazano podporo: »S tako podporo je lahko delo uspešnejše, saj smo skupaj močnejši in boljši, kot je vsak sam.«

Foto: MOK