DomovNoviceIzolska bolnišnica bogatejša za nov heliport

Izolska bolnišnica bogatejša za nov heliport

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je Splošna bolnišnica Izola dobila urejeno in sodobno pristajališče za helikopter, ki bo omogočil varnejši ter hitrejši transport življenjsko ogroženih bolnikov.

Zamisel o izgradnji heliporta za potrebe izolske bolnišnice ni nova, vendar so jih dobri poslovni rezultati in zavedanje o pomenu takšne pridobitve za bolnišnico ter bolnike pripeljali do začetka priprav na projekt, je na današnji slovesnosti spomnil direktor bolnišnice Radivoj Nardin. Heliport je zanj izredna pridobitev, »ki si jo bomo v našem okolju zapomnili, dokler bo ta bolnišnica stala, posebej pa si jo bodo zapomnili tisti pacienti in njihovi bližnji, ki jim bo helikopterski prevoz rešil življenje«.

Strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger je poudaril, da je dosedanje pristajališče izven ožjega območja bolnišnice zahtevalo dodatno logistiko in izgubljen čas, “ki predstavlja dodatno tveganje za zdravstvene ali druge zaplete”. Poleg tega omenjena površina ni bila osvetljena in je onemogočala helikopterske prevoze v nočnem času.

Nasprotno je novo helikoptersko pristajališče primerno osvetljeno in bo omogočalo tudi nočne prevoze. Nova pridobitev za izolsko bolnišnico je bila vredna pol milijona evrov, od katerih je bolnišnica prispevala 350.000 evrov, preostalih 150.000 pa je sredstev iz čezmejnega projekta Emergency EuroRegion, ki je financiran iz evropskih skladov.

V letu 2016 so s helikopterskim prevozom prepeljali 27 bolnikov, a število tovrstnih prevozov iz regije narašča. Po ocenah Deisingerja bo izolski heliport tako koristilo okoli 80 življenjsko ogroženih bolnikov vsako leto.

Slovesnosti sta se med drugimi udeležila tudi minister za zdravje Aleš Šabeder in državni sekretar na hrvaškem zdravstvenem ministrstvu Željko Plazonić. Šabeder je ob tej priložnosti izpostavil pomen projekta Emergency EuroRegion z vidika čezmejnega sodelovanja na zdravstvenem področju v dobrobit ljudi z obeh strani meje in pomena helikopterskega reševanja, zlasti v času gneče na cestah. Dodal je, da »na ministrstvu za zdravje tesno sodelujemo z ostalimi resorji in vlagamo velike napore, da bi omenjeni način reševanja uredili po vzoru najbolj razvitih držav v Evropi«. Slovesne otvoritve heliporta se je kot predstavnica Mestne občine Koper udeležila podžupanja Jasna Softić.

Reševalna vozila podaljšujejo čas nujnih prevozov bolnikov, zato je odprtje helikopterskega pristajališča dokaz, da ustvarjamo novo raven kakovosti zdravstvene oskrbe in prizadevanje za učinkovito reševanje človeških življenj.