DomovNoviceV Ortopedski bolnišnici Valdoltra slovesno obeležili 110. obletnico delovanja

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra slovesno obeležili 110. obletnico delovanja

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ortopedska bolnišnica Valdoltra ima prepoznaven status na lokalnem in mednarodnem zemljevidu. Bolnišnica piše to zgodbo več kot eno stoletje in včeraj so obeležili že 110. obletnico delovanja. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob tej priložnosti bolnišnici izročil posebno priznanje, zahvalo predsednika republike ortopedski bolnišnici Valdoltra za 110 let razvoja zdravstvenih metod in standardov ter spodbujanja zdravljenja mišično-sklepnih obolenj.

Direktor Valdoltre Radoslav Marčan je zbrane spomnil na začetke delovanja današnje ortopedske bolnišnice, ki segajo v leto 1909, ko so na pobudo društva prijateljev otrok iz Trsta in ob podpori avstro-ogrskega Rdečega križa zgradili sanatorij za zdravljenje kostno sklepne tuberkuloze.

Bolnišnica je delovala pod Avstro-Ogrsko, Kraljevino Italijo, Svobodnim tržaškim ozemljem in Jugoslavijo ter preživela dve veliki vojni. Bila je bombardirana in izropana, pacienti so se morali umakniti vojakom, a je kljub temu ostala zvesta svojemu poslanstvu.

Leta 1947 je Valdoltra postala zvezni inštitut za kostno tuberkulozo v Jugoslaviji, nato pa se je leta 1962 preimenovala v ortopedsko bolnišnico. Veliko sončni dni in morski zrak sta kot nalašč primerna za zdravljenje številnih bolezni. To je že od nekdaj bil kraj, kjer si narava, energija kraja in človeška želja pomagati sočloveku podajajo roko. Danes njen sloves sega onkraj slovenskih meja.

Župan Ankarana Gregor Strmčnik je izpostavil zdravje kot najpomembnejšo vrednoto pri Slovencih in slovenski javni sistem zdravstva ter lekarniške dejavnost kot eno izmed boljših v svetu. »Krivično je poslušati medijske obtožbe, da je pri nas na področju zdravstva vse narobe. Temu ni tako,« je poudaril.

Častni gost na slovesnosti je bil predsednik Borut Pahor, pridružili so se mu minister za zdravje Aleš Šadeber, poslanci državnega zbora, župani obalnih občin in koprski škof Jurij Bizjak. Po besedah Pahorja je Valdoltra v vseh smislih strokovno odlična institucija, to, kar ji daje poseben pečat, je empatija zdravstvenega osebja, zato je ortopedska bolnišnica primer dobre prakse, kako je mogoče tudi znotraj sistema, ki ima svoje težave, dosegati vrhunske dosežke, in to brez izgube.

Predsednik republike Borut Pahor je ortopedski bolnišnici izrekel čestitke ob visokem jubileju in poudaril, da ima osebje vse razloge, da so lahko ponosni na dosežke in da z velikimi ambicijami gledajo v prihodnost. »Imate slavno preteklost in kot kaže tudi slavno prihodnost,« se je njihovega uspeha veselil predsednik. Ob zaključku dogodka je Pahor direktorju Valdoltre Marčanu izročil posebno priznanje, zahvalo predsednika republike.

Predsednik republike Borut Pahor in direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra Radoslav Marčan. Foto: Primorske novice

Prireditev so popestrili godalni kvartet Magnolia, flavtist An Černe, štiri baletne plesalke, pevski zbor otrok osnovnih šol Koper in Ankaran ter plesalca Dana Petretič in Siniša Bukinac.