DomovNoviceIzšel je Štoparski vodnik po varstvu okolja

Izšel je Štoparski vodnik po varstvu okolja

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) je v sodelovanju z nizozemskim veleposlaništvom v Sloveniji pripravil in izdal Štoparski vodnik po varstvu okolja. Gre za prvi poljuden vodnik, s katerim želijo javnosti olajšati uveljavljanje njihovih pravic v praksi.

Pravica do čistega in zdravega življenjskega okolja je namreč človekova pravica, ki ima v pravnem sistemu zagotovljene številne mehanizme varstva, v praksi pa je pogosto pomanjkljivo implementirana.  Sami predpisi in pravice tako niso dovolj. Javnost so želeli seznaniti, da te pravice ima, znati pa jih mora tudi uporabljati. Pripravljeni vodnik na jasen in razumljiv način predstavlja, kako v praksi uveljaviti pravico do čistega in zdravega okolja.

V prvem delu prinaša predstavitev osnov varstva okolja, pridobivanja okoljskih informacij, zbiranja dokazov ter opisuje trenutke in dogodke, pri katerih mora javnost postati pozorna in se začeti vključevati v postopke.

V drugem delu vodnik obravnava ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja prek upravnih in sodnih postopkov v vseh najpomembnejših okoljskih postopkih. Pri vseh postopkih je označeno, na kakšen način lahko posameznik, civilna iniciativa ali nevladna organizacija vstopi v postopek in v njem učinkovito sodeluje.

Več informacij o štoparskem vodniku na povezavi.

Foto: Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja