DomovNoviceJaslice sožitja na Kozlovičevi ulici

Jaslice sožitja na Kozlovičevi ulici

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kozlovičevi ulici na Markovcu so tamkajšnji stanovalci že lani za božič uredili velike jaslice, letos pa so jih znova postavili. Gonilna sila projekta sta soseda Petrit Lekaj in Jure Tozan, ki sta opravila večino dela, številni drugi sosedje so pomagali po svojih možnostih. Čeprav trenutno živimo v negotovih časih, so pokazali, da sodelovanje med sosedi veliko šteje. Za pomoč se zahvaljujejo tako predstavnikom krajevne skupnosti kot Mestni občini Koper.

Priprave so se začele začetek meseca, dela so potekala dober teden. Pri tem sta Petrit in Jure lahko računala na pomoč cerkve na Markovcu, kjer so si izposodili figure in vodnjak. Ideja, ki so jo prvič uresničili lani, je v Petritu zorela že dolgo: »Že kot otrok sem zelo rad izdeloval majhne jaslice ob praznikih in želel sem narediti nekaj večjega. S sosedi smo se o tem veliko pogovarjali. Naš namen je bil prikazati, da smo združeni. Tu skupaj živimo predstavniki več različnih narodov in veroizpovedi, druži pa nas neka sila nad nami.«

Material, kot so veje, kamenje in podobno, sta avtorja nabrala v okolici in pripeljala z avtomobilom, elektriko so napeljali iz bližnjega bloka. Postavili so jaslice, gradič in mlin, kjer se vrti kolo, ter vse osvetlili. Na Viberju imajo skupino Pisana ulica, v kateri objavljajo slike in druge sosede spodbujajo k ogledu, pravi Petrit, ki si želi, da bi lahko s prostovoljnimi prispevki, ki jih zbirajo v posebni škatli ob jaslicah, v prihodnje kupili svoje figure in nekatere druge elemente. Zato k ogledu vabijo tudi druge prebivalce Mestne občine Koper.

Foto: Adis Šečić, Petrit Lekaj, Jure Tozan, V.K.