DomovNoviceJavno pismo portala eKoper predsedniku in ministrom Vlade RS o občinskih medijih

Javno pismo portala eKoper predsedniku in ministrom Vlade RS o občinskih medijih

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Odziv na javno pismo Barbare Verdnik, objavljeno v časniku Dnevnik 16. maja 2017 na 13. strani.

Že dalj časa nekatera ideološka in interesna omrežja vodijo zelo negativno kampanjo proti medijem, ki so jih v skladu z zakonom ustanovile občine. Ideološki krogi kritikov najpogosteje sodijo v radikalno levico, ki je praviloma v opoziciji in kritizira vse, pa seveda tudi občinska glasila. Druga omrežja, ki jih motijo občinski mediji, pa jasno govorijo o kapitalskih interesih.

Barbara Verdnik, ki je pred leti vodila Primorske Novice, verjetno živi v spominu na tranzicijske čase dogovorne ekonomije. Danes pa o vsebinah v javnem interesu v občinskih medijih odločajo volivci. Foto: arhiv ekoper.si

V njihovi antikampanji se namreč ponavlja: “Občinski mediji predstavljajo nelojalno konkurenco gospodarski panogi medijskega založništva in niso v javnem interesu…”. Te stavke uporabljajo tudi predstavniki radikalne levice, denimo Barbara Verdnik v javnem pismu, na katerega se odzivam. No, o javnem interesu odločajo tisti, ki za to dobijo odgovornost.

Barbara Verdnik, ki je pred leti vodila Primorske Novice, verjetno živi v spominu na tranzicijske čase dogovorne ekonomije. Danes pa o vsebinah v javnem interesu v občinskih medijih odločajo volivci.

Kapitalski razlogi in domnevno ogrožanje dobička so seveda nesmisel, razumljivo pa je, da privatne medije moti konkurenca v prikazovanju resnice. Najbolje bi bilo, da bi občine medijem pustile monopol informiranja, ki ga seveda omejijo na blatenje in afere. Medije in njihove politične lobiste torej moti, da občine javnosti kažejo tudi pozitivne zgodbe in uporabne informacije.

Naš portal ekoper.si ima poleg običajnih informacij za občanke in občane največ prispevkov prav s področja turizma, kulture in dogodkov. Foto: ekoper.si

Rdeča nit antikampanje je tudi ugotovitev, da občinski mediji služijo za pozitivno propagando občine. Ja seveda, kaj pa, saj jih občine, posebej turistične, jasno ustanovijo za promocijo in pozitivno kampanjo, posebej v času samega blata in afer v privatnih medijih. Naš portal ekoper.si ima poleg običajnih informacij za občanke in občane največ prispevkov prav s področja turizma, kulture in dogodkov.

Kritike seveda najbolj moti tistih slabih deset odstotkov namenjenih politični agendi župana Borisa Popoviča. Kaj reči tem kritikam, zmagajte na volitvah, pa se bo pisalo o vas.

Pa vendar se strinjam vsaj v enem. Tudi jaz pozivam Vlado RS, da spremeni Zakon o medijih, ker je res povsem nesmiselno, da se občinska glasila enačijo s privatnimi mediji, ki imajo svoje interese in prikrita ozadja uredniške politike. Pri občinskih glasilih je stvar povsem transparentna.

Sebastjan Jeretič, glavni urednik portala eKoper