DomovNoviceJutri zaključni dogodek projekta Solar Adria

Jutri zaključni dogodek projekta Solar Adria

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri, 21. junija, bo ob 9. uri v Pretorski palači v Kopru potekal zaključni dogodek projekta Solar Adria, ki podpira procese načrtovanja in umeščanja sistemov sončne energije v urbana območja jadranske regije ter na ta način prispeva k doseganju nacionalnih podnebnih in energetskih ciljev.

Sončne elektrarne so med najbolj dostopnimi tehnologijami za rabo obnovljivih virov energije. Kljub dobremu sončnemu potencialu ostaja sončna energija v primerjavi z drugimi evropskimi državami v Jadranski regiji manj izkoriščena.

Razvoj sončnih elektrarn se je predvsem v Sloveniji v zadnjem času zelo pospešil, vendar je naletel tudi na težave, kot sta zmogljivost omrežja in druge omejitve v prostoru. V okviru projekta deležniki pripravljajo orodja, ki bodo občinam pomagala pospešiti razvoj strešnih sončnih elektrarn.

Na zaključni prireditvi bodo sodelovali Tomaž Pipan in Tadej Bevk z Biotehniške fakultete, Darka Jezeršek Žerjal in Andrej Hrabar z Mestne občine Koper, predsednik Zadruge sončnih elektrarn Slovenije Dušan Gvozdič in direktor podjetja Kisik, d. o. o. Tomaž Zver. Sodelujoči bodo predstavili rezultate projekta Solar Adria, možnosti financiranja sončnih elektrarn, energetske zadruge in skupnostne sončne elektrarne, razpravljali o vzpostavitvi sončne zadruge v Kopru v okviru projekta ENES-CE in o uporabnosti rezultatov projekta Solar Adria ter vlogi občin pri spodbujanju rabe sončne energije.