DomovNoviceKako do samostojnejše mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi?

Kako do samostojnejše mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi?

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Prejšnji teden je v Ljubljani potekala javna predstavitev aktivnosti v okviru projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, s katerim želijo prispevati k samostojnejši mobilnosti slepih, slabovidnih, gibalno oviranih, starejših in šolajočih otrok, ki so ranljivi udeleženci v prometu. Svoj pogled na izpostavljeno problematiko je podala tudi podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca. Po njenem mnenju je prilagajanje mestne infrastrukture velik korak k izboljševanju urbanega okolja za posameznike z različnimi oviranostmi, s tem pa tudi možnosti za njihovo integracijo v družbo.

V sklopu projekta po standardiziranem sistemu, ki ga je razvil Geodetski inštitut Slovenije, pridobivajo podatke o ovirah v javnem prostoru, ki delujejo kot podlaga za odpravo fizičnih ovir v mestu, izdelavo spletnih in fizičnih kart ter aplikacije za navigacijo. V tem pogledu je namen projekta ravno iskanje optimalnih rešitev za čim učinkovitejše vključevanje gibalno oviranih v multimodalni promet, zagotavljanje storitev javnega in zasebnega sektorja, s tem pa tudi samostojnejše mobilnosti, kar je tudi glavni cilj projekta, ki ga financira Ministrstvo za infrastrukturo.

V uvodu je generalni direktor direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko Darko Trojanov izpostavil, da v Sloveniji živi približno 170 tisoč invalidov, kar predstavlja 8,5 odstotka celotne populacije, poleg tega smo hitro starajoča se družba. Ravno zato funkcionalno ovirani potrebujejo posebno infrastrukturo, kot so prilagojena vozila, dostopne postaje javnega prometa, poti in pločnike.

Po besedah varuha človekovih pravic Petra Svetine je enakopravno vključevanje invalidov rana, ki jo celimo precej počasi, a vztrajno. »Pomembno je, da vsakič znova opozarjamo na probleme negativne diskriminacije ter na nujno prilagajanje okolja in storitev na način, da bi lahko vsi ljudje pod enakimi pogoji uresničevali svoje življenjske potrebe in cilje,« je dodal varuh človekovih pravic.

»Želja vsakogar izmed nas, tudi oseb z različnimi oviranostmi, je, da bi lahko potovali sami,« je na srečanju poudaril vodja projekta Roman Rener. Projekt bo omogočil celovito, redno vzdrževano in brezplačno uporabo prostorskih podatkov za mobilnosti ranljivih oseb, ki jih bodo lahko pri svojem delu uporabljali raznovrstni uporabniki, kot so občine, organizacije in podjetja. Zajeti podatki so na voljo v javnem pregledovalniku na spletni povezavi. Kot je omenil Rener, je glavni cilj povezovanje petih prostorov, v katerih se gibljemo, in sicer zunanjega, notranjega, spletnega, socialnega in virtualnega.

Tudi predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever je prepričan, da se razmere na področju mobilnosti ranljivih skupin spreminjajo na bolje, ključno pa je, da v projektu aktivno sodelujejo invalidi.

Predstavitve projekta so se udeležili tudi predstavniki lokalnih skupnosti, ki sodelujejo v projektu, med njimi Mestna občina Koper. Koprska podžupanja Olga Franca je ob tej priložnosti poudarila, da bo »koprska občina tako s projektom kot tudi z občinskim akcijskim planom za odpravljanje ovir poskrbela za mobilnosti ranljivih skupin, kar ni velik strošek, je pa velika moralna obveza vseh nas«.

Foto: Matej Pušnik