Kitajska delegacija iz mesta Jiujiang navdušena nad Koprom

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je Koper obiskala kitajska delegacija iz mesta Jiujiang. Koper in Jiujiang sta pobrateni mesti že od leta 1995, v tem času pa se je med njima razvilo plodno sodelovanje. Kitajsko delegacijo sta sprejela podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in županova svetovalka Jana Tolja.

Jiujiang je drugo največje mesto ob bregu reke Jangce. Mesto, ki ima približno 4,7 milijona prebivalcev, v samem mestnem središču pa živi okoli 705.000 ljudi, je znano po rečnem pristanišču.

Delegacija s Kitajske
Kitajska delegacija iz mesta Jiujiang s podžupaom MOK Petrom Bolčičem. Foto: ekoper.si

Mestno občino Koper vidijo kot velik potencial

“Slovenija je majhna država in Koper majhno mesto, a tu je velik potencial. Kitajska je velika država in Jiujiang je veliko mesto, kjer stremimo prav tako kot vi k napredku, zato sem prepričan, da bo naše sodelovanje še naprej plodno, je povedal podžupan mesta Jiujijang Xiong Yongqiang.

Gospod Xiong Yongqiang je ob obisku kitajske delegacije izpostavil tudi sodelovanje med kitajsko in slovensko univerzo. Izmenjava študentov bi namreč veliko pripomogla k povezovanju ljudi in obeh mest.

Delegacija je bila med drugim navdušena nad našim mestom in kulturno dediščino. Podžupan Peter Bolčič in svetovalka župana Jana Tolja sta kitajski delegaciji predstavila tudi cilje Mestne občine Koper, ki pomenijo velik napredek tako na ekonomskem področju kot tudi področju turizma.

Delegacija Kitajska
Jana Tolja: “Koper je v zadnjih letih postal ekonomsko močno mesto.” Foto: ekoper.si

“Koper je v zadnjih letih postal ekonomsko močno mesto, ki stremi k napredku in razvoju, vsekakor se mi zdi zelo dobra ideja o sodelovanju med univerzami, kar bomo z veseljem tudi izvedli,” je v svoji predstavitvi poudarila gospa Jana Tolja.

Mesto se razvija tudi z arhitekturnega vidika in načrti za Koper so zelo optimistični. Mestna občina Koper že v naslednjem letu načrtuje dokončanje olimpijskega bazena na Bonifiki in izgradnjo dvigala na Markovec. Planiran je tudi vkop Piranske ceste in pridobitev podzemne garažne hiše, kar predstavlja odlično prometno rešitev. Gospod Xiong Yongqiang je bil nad predstavljeno vizijo navdušen.

cof
Sprejem kitajske delegacije na Mestni občini Koper. Foto: ekoper.si

Yongqiang poudaril pomen investicij

“Vaši načrti so zanimivi in odlično zastavljeni. Menim, da imamo zelo podobne cilje za prihodnost, kar predstavlja velik potencial za nadaljnje sodelovanje. Vesel bom, če lahko vaše projekte predstavim našim investitorjem, ki bodo morda pripravljeni investirati prav v vašo infrastrukturo, saj so načrti resnično zanimivi. Pomembno se mi namreč zdi, da imate tudi zunanje investitorje, saj se tako krepijo tudi vezi med državama,” je poudaril gospod Yongqiang.

Mestna občina Koper je odprta za nove projekte, ki bodo pripomogli k ekonomski in gospodarski rasti,” je še dodal podžupan Peter Bolčič.

Ob obisku so predstavniki koprske občine kitajski delegacija podarili knjigo Anje Čop, v kateri je predstavljen slovenski obalni pas, županovo olje in vino ter mestni grb, medtem ko so predstavniki Mestne občine Koper  v dar prejeli kitajsko svilo. Po uradnem obisku so se kitajski delegati sprehodili po ulicah Kopra in si ogledali glavne znamenitosti ter magični Titov trg. *