DomovNaši krajiKitajska delegacija iz province Fujian obiskala Koper

Kitajska delegacija iz province Fujian obiskala Koper

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je Koper obiskala kitajska delegacija iz obmorske province Fujian. Kitajsko delegacijo je toplo sprejel župan koprske občine Aleš Bržan, ki je ob tej priložnosti predstavil Mestno občino Koper, njen razvoj na področju ekonomije, kulture, izobraževanja, športa, vzgoje in prizadevanja za usmerjanje v inženiring, robotiko ter biomehaniko.

Kitajski delegaciji se je predstavila kratka zgodovina mesta Koper, ki je bilo pred leti otok, danes pa je z Luko Koper pomembno gospodarsko središče v Sloveniji. Izpostavilo se je cilje, številne naložbe in projekte, ki jih je občina realizirala v zadnjih letih, kot tudi vizijo in projekte, ki jih namerava ustvariti v prihodnosti.

Od leta 2003 je z ustanovitvijo Univerze na Primorskem Koper postal univerzitetno mesto, kamor prihajajo študentje iz vseh predelov Slovenije in tujine. Mesto se zaradi bogate prometne in športne infrastrukture razvija v smeri turizma. Gostom je bil še posebej zanimiv strateški položaj Kopra, ki ga na eni strani povezuje s centralno Evropo in na drugi strani z južnim Balkanom. Ne glede na majhno obalo, ki obsega le osem kilometrov, ima Koper obetavne gospodarske in turistične priložnosti. Jana Tolja, ki je v koprski občini odgovorna za potniški terminal, je tako ocenila, da Koper letos pričakuje 100 tisoč potnikov.

Ob obisku je koprski župan Aleš Bržan kitajski delegaciji podaril županovo olje in vino, medtem ko je on prejel tradicionalno kitajsko umetnino.

Delegacija je bila ob predstavitvi Kopra navdušena, da tako majhen kraj, v primerjavi s kitajskimi mesti, razpolaga s številnimi dejavnostmi, od turizma, gospodarstva, športa, ekonomije in izobraževanja do financ. V Sloveniji gostujejo prvič, zato si bodo vzeli čas za ogled glavnih znamenitosti Kopra, po končanem sprejemu pa so se že napotili na ogled Luke Koper.