DomovNaši krajiLetos nas v destinaciji Koper čaka še več poletnih prireditev

Letos nas v destinaciji Koper čaka še več poletnih prireditev

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Prireditveno dogajanje v destinaciji Koper je v polnem teku. Junija, julija in avgusta se jih bo v mestu ter na podeželju odvilo več kot sto. Čakajo nas tudi nekatere novosti.

Čeprav destinacija Koper velja za prireditveno izjemno bogato, bo kot kažejo prijave na občinski razpis za sofinanciranje prireditev, letošnje poletje še bogatejše kot minula leta. Številke pričajo, da se bo junija, julija in avgusta v destinaciji Koper odvilo za krepkih 30 odstotkov več prireditev kot lani. Bogatejše bo tudi dogajanje na podeželju občine, poleg tega nas letos čaka še nekaj novosti.   

Med novostmi letošnjega poletja gre poudariti prireditev Rumeno-modre noči, ki je nadgradnja tradicionalne prireditve Rumena noč. Prireditev, tako kot njeno ime, izhaja iz koprskih barv in njunega pomena. Rumena, ki je barva sonca, poudarja predvsem živahnost in potemtakem bo tudi letos poudarek prvega dela prireditve na zabavnem glasbenem programu ter koncertih z znanimi glasbenimi izvajalci v širšem slovenskem in tujem prostoru. Prireditev bo kot tradicionalno zadnji vikend julija oziroma od 26. do 28. julija 2019. V sklopu prireditve bodo nastopila številna priljubljena glasbena imena, kot so TABU, Natalija Verboten, Valentino Kanzyani, Pankrti, Primorski fantje in drugi.

Poudarek drugega dela prireditve, ki bo od 2. do 4. avgusta 2019, pa bo tako kot modra barva, ki simbolizira morje in modrost, na pestrem kulturnem programu. Slednjega bodo zaznamovali glasbeni tematski večeri, gledališke predstave, koncerti, kino na prostem, program za otroke, raznolika ponudba na stojnicah in gostinska ponudba, ki bo promovirala značilnosti istrske gastronomije.

Tudi letos nas v destinaciji Koper čaka bogato festivalsko dogajanje. Medtem ko se je pred kratkim zaključil festival Burja v novem parku ob semedelski promenadi, nas kmalu čaka še en nov festival, in sicer Festival sivke v sklopu praznovanja sv. Nazarija. Konec junija nas znova čakajo 8. festival mladih glasbenikov Zvoki Istre v Gažonu in Festival mladih glasbenikov FENS kot tradicionalno v Taverni ter Mednarodni folklorni festival Sonce.

Julija znova prihajajo mednarodni rokometni festival Eurofest, festival folk in etno glasbe Folkest in 15. mednarodni festival big bandov Marezijazz. Meseca julij in avgust bo zaznamoval tudi festival Poletje z biseri, ki bo po lanskoletnem uspehu vsebinsko še bolj bogat, ter mednarodni festival uličnega in lutkovnega gledališča PUF, avgusta bo tudi Cuban salsa festival ter Festival mikropivovarjev, septembra pa znova prihaja festival uličnih umetnikov in ulične kulture Frivolus, glasbeni festival JEFF ter mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra (28. in 29. septembra).

Poleg festivalov nas čakajo tudi drugi odmevni dogodki. Tako se je v petek v mestu odvil nov kulinarični dogodek Viva la pasta!, Marezige so bile ta konec tedna prizorišče 47. Praznika refoška in slovenske Istre, naslednji konec tedna nas čaka Praznovanje Sv. Nazarija in Caprisov koncert z glasbeno zasedbo Queen Symphony by Queen Real Tribute, v mesto se vrača tudi Odprta kuhna, konec meseca nas čaka zanimivo dogajanje na Srednjeveških dnevih v Kubedu in priljubljen dogodek Odprti vrtovi Kopra. Med junijskimi dogodki velja omeniti tudi Poletno muzejsko noč, Mednarodno srečanje starodobnih vozil 23. Adria Classic 2019, Uživajmo ob morju in Primorski poletni festival.

Med večjimi julijskimi dogodki velja izpostaviti Fešto kalamarov in Mediterana in Opero Ernico Caruzo, konec avgusta se vrača Oživela ulica. Prav tako bodo poletno dogajanje kot že tradicionalno popestrili cikli dogodkov, kot so Poletni gledališki večeri, Glasbeni utrinki, Poletni koncerti v Taverni, Otroški poletni gledališki vrtiljak, Librisovi poletni narečni večeri, Poletni večeri na trgu, Triglav kviz in številni drugi.

Vesela novica je, da se letos v mesto vrača tudi priljubljena nedeljska prireditev Homo na plac. K pestremu poletnemu dogajanju bodo prispevali tudi MjuziKŠOK, Drive in cinema, Veter z juga, Živeti z morjem, Baila con Koper in druge.

Dogajanje na podeželju pa bodo tudi letos popestrili Poletje v Bertokih, ki bo z različnimi glasbenimi zvrstmi in vsebinami obarvalo julijsko dogajanje pred palačo Panatoiopolo, v začetku julija nas v Šmarjah znova čaka Bela Istrijana, v Dekanih bodo v začetku avgusta priredili šagro Guoštovco in Šagro v maškarah, Etno HistEria bo konec avgusta poskrbela za razgibano dogajanje v Hrvojih, Sokoličih, Truškah, Laborju, Gračišču in Koštaboni, pestro bo poleti tudi na Manžanu, kjer nas čaka dogajanje Poleti na Manžan. Avgustovsko dogajanje ob četrtkih zvečer v Kubedu bo tudi letos obogatil niz prireditev Čubed pod borovci, prvi vikend v avgustu pa bo razgibano tudi v Smokvici, kjer bodo znova pripravili prireditev Mladost v Smokvici.

Seveda nas na podeželju čakajo tudi številne vaške šagre, te bodo z glasbo in zabavnim programom obarvale Prade, Bertoke Osp, Pobege-Čežarje in druge okoliške vasi.

Tudi letos bodo piko na i dogajanju dodale tudi številne športne prireditve, kot so Mednarodni balinarski turnir, Mednarodni kegljaški turnir za pokal Kopra, mednarodni veteranski rokometni turnir, Državno prvenstvo v odbojki na mivki za mlade in druge.