DomovKulturaIX. ekstempore v starem mestnem jedru Kopra: Življenje je lepo!

IX. ekstempore v starem mestnem jedru Kopra: Življenje je lepo!

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Da je življenje v Kopru res lahko lepo, je minuli konec tedna s svojimi upodobitvami potrdilo več kot štirideset likovnikov iz vseh koncev Slovenije in okolice, ki so sodelovali na IX. dvodnevnem slikarskem ekstempore v starem mestnem jedru Kopra. Razveseljivo je dejstvo, da je bila kar tretjina likovnikov novih obrazov, kar nakazuje, da projekt vedno bolj pridobiva na prepoznavnosti in kvaliteti tudi v širšem slovenskem prostoru. 

Na otvoritvi razstave v Pretorski palači je prisotne pozdravila podžupanja Mestne občine Koper mag. Maja Tašner Vatovec, ki je v nagovoru izpostavila, da sta »kultura in umetnost del samega značaja Koper, zato je edino pravilno, da ta značaj močno poudarimo ter ga tudi ustrezno krepimo«.

Življenje je lepo, ker je. Pomembno je, da se zavedamo, da smo v veliki meri tudi sami odgovorni za vse lepo in dobro, kar nas obdaja v življenju, pa čeprav si včasih moramo to lepoto sami naslikati. Dobesedno. Kljub optimističnemu naslovu so nastala slikarska dela presenetila tako komisijo kot prisotne na otvoritvi, saj je bilo interpretacij toliko kot sodelujočih, od izrazito vedrih in toplih, sijočih, do skoraj zamolklo otožnih podob, klasičnih prikazov vedut do udarnih abstrakcij.

Slikarska platna so skoraj povsem pošla že v prvem možnem terminu za prevzem v četrtek.  Avtorji si očitno želijo čim več časa za ustvarjanje, kar se je odrazilo tudi v kvaliteti  oddanih del. A tudi tokrat so se le najbolj pogumni likovniki umestili na skoraj prevroče ulice mestnega jedra, ki so bile med vikendom preplavljene s številnimi obiskovalci.

Strokovno komisijo, ki ji je predsedovala akademska slikarka in likovna pedagoginja Fulvia Grbac, sta tvorila še likovna pedagoginja Ksenija Pfeifer ter arhitekt Zdenko Nemec. Komisija je avtonomno določila skupino nagrajenih del in nagradila tri likovno ter vsebinsko povsem različne upodobitve.

Prvonagrajena Silva Jovanović iz Kopra je z večplastnim in igrivim likovnim izrazom najbolj prepričala strokovno komisijo. Prisotna je barvna senzibilnost, ki sliki doda dodatno dinamiko, slika med vsemi oddanimi deli najbolje odraža upodobitev izbrane teme. Kompozicijsko in barvno uravnoteženo, dinamično  in v tem izrazu pripovedno delo z vsakim novim ogledom odstira novo zgodbo.

Drugo nagrado je prejela Jelka Suklan iz Kopra, ki se v svojem likovnem delu spogleduje z naivo in v dekorativno igrivem izrazu prikazuje bistvene značilnosti krajine, v kateri zaledje prehaja v morje.

Ingrid Vinovrški iz Prad pri Kopru so člani komisije dodelili tretjo nagrado. Njen slikarski izdelek ima izrazito pripovedni poudarek na podano temo in je tehnično ter likovno dovršen. Skratka, življenje je lepo, so zapisali v obrazložitvi.

Nagrajenke Silva Jovanović, Jelka Suklan in Ingrid Vinovrški s predsednico strokovne komisije Fulvio Grbac. Foto: Polona Iskra

Enakovredna priznanja za likovni dosežek so prejeli Zvonka Pacek iz Dola pri Ljubljani, Zoran Rožič iz Raven na Koroškem, Dajana Čok iz Divače, Taljub Lapanje iz Šmarij, Jana Štok iz Sežane in Elsa Delise iz Trsta.

Sodelujoči likovniki pa so za najbolj uspel izdelek tokratnega likovnega dogodka izbrali zagonetni sončni zahod, delo Valentine Popovič iz Ankarana.

Podžupanja MOK mag. Maja Tašner Vatovec in nagrajenka po izboru sodelujočih likovnikov Valentina Popovič. Foto: Polona Iskra

Na sobotni otvoritvi razstave v pritličju in v atriju Pretorske palače so bila razstavljena vsa likovna dela, ki so nastala na dvodnevnem ekstempore. Pretorska palača bo izbor slik gostila do 27. junija 2019, ko se bo v istem prostoru predstavila lanskoletna nagrajenka Ingrid Novak. Drugi del razstave IX. ekstempore bo postavljen v kavarni Loggia, kjer si bo do jeseni, zaradi številčnosti izdelkov, po segmentih možno ogledati najboljše slikarske izdelke.

Nagrajenci letošnjega ekstempore se bodo poleti 2020 predstavili na samostojnih slikarskih razstavah v Pretorski palači v Kopru. Prejemniki likovnih priznanj bodo nagrajeni s samostojnimi razstavami v kavarni Loggia.

Nagrajenci od leve proti desni: Zvonka Pacek, Valentina Popovič, Dajana Čok, Elsa Delise, prvonagrajena Silva Jovanović, Jana Štok, tretjenagrajena Ingrid Vinovrški in Taljub Lapanje. Zoran Rožič se otvoritve ni mogel udeležiti, drugonagrajena Jelka Suklan je zaradi drugih obveznosti skupinsko slikanje zamudila. Foto: Polona Iskra

V spodnji galeriji pa si lahko ogledate še ostala dela, ki so navduševala na 9. likovnem ekstempore.