DomovNoviceKmalu gradnja krožišča na Škofijah proti Tinjanu

Kmalu gradnja krožišča na Škofijah proti Tinjanu

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V kratkem bodo gradbeni stroji zabrneli tudi na Škofijah, kjer bosta Mestna občina Koper in Direkcija RS za infrastrukturo z izgradnjo enopasovnega krožišča proti Tinjanu bistveno izboljšali pretočnost prometa in poskrbeli za večjo varnost vseh udeležencev v prometu. Gradbena dela se bodo začela še ta mesec, trajala bodo približno sedem mesecev.

Prebivalci Škofij bodo dobili prepotrebno krožišče, ki bo umirilo promet na območju državne ceste in priključka za Tinjan. V okviru naložbe bo izbrani izvajalec del, družba CPK, d. d., na odseku, kjer je nesemaforizirano križišče, zgradil manjše urbano krožišče z voznim pasom širine 5,50 metra z vso potrebno infrastrukturo in pločnikom. Pri Zadružnem domu Škofije bo uredil še hitrostno grbino in na njej zarisal prehod za pešce. V zaključni fazi sledi celovita preplastitev cestišča, ureditev cestne razsvetljave in postavitev ustrezne prometne signalizacije. Dela bodo sklenjena aprila prihodnje leto. Z ureditvijo urbanega krožišča za umiritev prehitrih voznikov se bo izboljšala prometna varnost, hkrati bo to ukrep za umiranje prometa in zagotavljanje boljše pretočnosti prometa, z ureditvijo pločnika in razsvetljave pa bo še dodatno poskrbljeno za varnost najranljivejših v prometu.

Po sporazumu o sofinanciranju gradnje krožišča, ki sta ga sklenili direkcija za infrastrukturo in koprska občina, je ocenjena vrednost naložbe 848.936 evrov, od tega bo delež občine znašal 433.245 evrov, razliko bo krila direkcija. Občina je poskrbela za pripravo projektne dokumentacije, za prestavitev ali novogradnjo meteorne in fekalne kanalizacije ter vodovoda.

Izvedba projekta bo v času gradnje terjala prilagojen prometni režim z delnimi zaporami. Dela na trasi bo izvajalec organiziral tako, da bo zagotavljal prevoznost in dostop do objektov na trasi. Sicer bo pa občina skupaj s krajevno skupnostjo poiskala najprimernejšo alternativno rešitev za začasno preusmeritev prometa.

Foto: MOK