DomovNaši krajiKomemoracija v spomin na padle borce

Komemoracija v spomin na padle borce

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani in predstavniki italijanskega konzulata, med njimi tudi konzulka Iva Palmieri, so danes položili venca v čast padlim skojevcem.

Zveza komunistične mladine Jugoslavije (SKOJ) je bila politična mladinska organizacija Komunistične partije Jugoslavije (KPJ). Samo dve leti po ustanovitvi leta 1919 je bila zveza prepovedana.

Konzulka Iva Palmieri in podžupan MOK Alberto Scheriani (od leve proti desni). Foto: ekoper.si

S svojim delom so skojevci kljub vsemu nadaljevali v ilegali in postali ena najbolj vplivnih mladinskih revolucionarnih organizacij v Kraljevini Jugoslaviji. SKOJ je med drugim postala tudi pomemben organizator narodnoosvobodilnega boja.

Po drugi svetovni vojni se je SKOJ združil z Združeno zvezo protifašistične mladine Jugoslavije in postal splošna organizacija jugoslovanske mladine – Ljudska mladina Jugoslavije (srbohrvaško: Narodna Omladina Jugoslavije, kratica NOJ) in kasneje Zveza socialistične mladine Jugoslavije (SSOJ).

Na današnji komemoraciji so se s polaganjem cvetja k spomeniku padlim ob koprskem pokopališču poklonili prav skojevcem, ki so dali življenje za svobodo in mir. Sledila je sveta maša, nato pa so se predstavniki Mestne občine Koper in italijanskega konzulata odpravili še na pokopališče svete Bride v Hrvatinih, kjer so se prav tako poklonili padlim v boju za našo svobodo.