DomovNoviceKoncert skupine Laibach ob dnevu državnosti združuje slovensko Istro

Koncert skupine Laibach ob dnevu državnosti združuje slovensko Istro

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Občine Piran, Izola, Ankaran in Mestna občina Koper bodo letos znova organizirale skupno proslavo ob dnevu državnosti s koncertom na Tartinijevem trgu v nedeljo, 25. junija 2023, ob 21. uri. Letošnji bogat glasbeno-vizualni program bo sklenil nastop skupine Laibach, slavnostni govornik pa bo poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

Svojo tesno povezanost lokalne skupnosti slovenske Istre v zadnjih letih izkazujejo tudi s sodelovanjem pri organizaciji slovesnosti ob državnih praznikih. Občin Piran, Izola, Koper in Ankaran ne združujeta le teritorialna umeščenost in bližina morja, temveč tudi skupna zgodovina, dvojezičnost, kulturna dediščina in naravni viri, katerih ogroženost postaja največje varnostno tveganje naše države.

Izbira poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije Srečka Šestana za slavnostnega govornika za letošnji dan državnosti je premišljena. Z njo župani poudarjajo pomen posameznika, ki se vsakodnevno in ob izrednih razmerah žrtvuje za skupnost ter velja za zgled vsem sodržavljanom. V naravnih nesrečah smo Slovenke in Slovenci velikokrat pokazali, da znamo stopiti skupaj, podobno, kot smo skupaj stopili tudi za svojo državo.

Širši pogled na slovensko državnost bo na letošnjem praznovanju odstrl umetniški program skupine Laibach, ki z vizualijami in glasbo ustvarja nove dimenzije razumevanja države, njenega pomena prek identitet posameznika in posameznikov v skupnosti. V Piranu, na Tartinijevem trgu, bo skupina Laibach predstavila kratek prerez programa iz svoje dolgoletne kariere, na odru pa se ji bosta pridružila zdaj že stalna sodelavca Donna Marina Mårtensson in Boris Benko, pevec skupine Silence.

Laibach je že dobra štiri desetletja mednarodno najbolj uveljavljena in vplivna slovenska glasbena skupina, ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od bolj eksperimentalnega, industrijskega zvoka do simfoničnega, t. i. militantnega klasicizma, s primesmi elektronske glasbe. So utemeljitelji t. i. retroavantgardne umetnostne smeri, ki so jo prakticirali že v začetku 80. let.

Organizatorji na dan državnosti pričakujejo povečan obisk mesta Pirana in celotne piranske občine, zato pozivajo vse, ki se nameravajo udeležiti dogodka na Tartinijevem trgu, da se od doma odpravijo pravočasno, uporabijo pa naj javni prevoz. Obiskovalce, ki se bodo na prireditev pripeljali z osebnimi vozili, prosijo, da parkirajo v Luciji in Portorožu. Cena mestne avtobusne vozovnice je 1,50 evra na osebo. Mestni avtobus pripelje na glavno avtobusno postajo v Piranu. V nedeljo, 25. 6. 2023, bo od 20.30 do 23.30 omejen dostop do Tartinijevega trga, in sicer od vstopa na območje umirjenega prometa pri Carinskem pomolu. Dostop do trga bo omogočen samo za intervencijska vozila.

V primeru slabega vremena bo dogodek v nekdanjem skladišču soli Grando, kjer parkiranje ne bo možno, število mest v občinstvu pa bo omejeno na 600.

Foto: Občina Piran, Ciril Jazbec, Pixabay