DomovNoviceGledališče Koper v letošnji sezoni privabilo rekordno število otrok

Gledališče Koper v letošnji sezoni privabilo rekordno število otrok

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturni hram Gledališča Koper vse od ustanovitve dalje posebno pozornost namenja otrokom in mladini; prva predstava leta 2000 so bile Živalske novice (Primož Suhodolčan) v režiji Katje Pegan. V letošnji sezoni so si na predstavah želeli preseči 10.000 obiskov, na koncu se je števec ustavil pri rekordnih 14.906 otrocih in njihovih spremljevalcih.

Ekipa koprskega gledališča na čelu z gledališko pedagoginjo in pomočnico direktorice za program Vanjo Korenč je ves čas trdo delala in stkala trdne vezi z izobraževalnimi ustanovami: vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami. Tako so pred pandemijo (sezona 2018/2019) na otroških predstavah, delavnicah in učnih urah v okviru Festivala gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku gostili 8.910 otrok in njihovih spremljevalcev.

Številke so v naslednjih dveh pandemičnih sezonah padle (996 v 2019/2020, in 4.913 v 2020/2021), a so v Kopru že lani znova privabili 7.912 najmlajših in mladih. V letošnji sezoni so želeli preseči 10.000 obiskov, števec se je na koncu ustavil pri 14.906 otrok in njihovih obiskovalcev.

»Ob tem se moramo zahvaliti staršem in pedagoškim delavcem, ki otroke pripeljejo na predstave in v našem delu prepoznavajo kakovost ter trud, ki ga vlagamo v pripravo programa. S številnimi odzivi in predlogi so tudi oni tisti, ki sooblikujejo naše otroško gledališče,« je povedala Vanja Korenč, ki nad otroškim programom bdi že od sezone 2014/2015, in dodala: »Gradnja mladega občinstva zahteva veliko več kot le ustvarjanje otroških gledaliških predstav. Kulturno-umetnostna vzgoja, ki se krepi in razvija s pedagoškimi programi, delavnicami ter negovanjem odnosov s strokovnimi delavci v vzgojno-izobraževalnih zavodih, je za zagotavljanje celostne gledališke izkušnje ključna. Število obiskovalcev sicer priča o tem, da delamo dobro, vendar si ob množici idej, znanja in ustvarjalnega potenciala naših zaposlenih iskreno želim, da bi v prihodnje lahko to področje še bolj razvili.«

Dober obisk in zadovoljstvo obiskovalcev sta prispevala, da je festival prerasel svoje okvirje. Porodila se je zamisel o gledališču za otroke Svetilnik, ki bo po besedah odgovornih v Gledališču Koper luč sveta ugledalo meseca oktobra, ko bo v Kopru potekal Kulturni bazar v regiji 2023.

Foto: Martina Kofol, Studio Kofol