DomovNoviceKonec tedna v znamenju praznovanj po krajevnih skupnostih

Konec tedna v znamenju praznovanj po krajevnih skupnostih

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprskem zaledju je bilo konec tedna precej živahno, saj so ga zaznamovale številne prireditve in praznovanja v več krajevnih skupnostih. Krajevna skupnost Gračišče je že v petek v Sočergi priredila svoj praznik, v soboto je bilo slovesno v KS Sveti Anton, v nedeljo pa so praznovali v KS Pobegi-Čežarji.

Koprski župan Aleš Bržan je v Sočergi pohvalil vodstvo KS Gračišče, ki je s svojo aktivno držo pripomoglo k izvedbi številnih projektov. Ob bogatem medgeneracijskem kulturnem programu se je župan skupaj s predsednikom KS Gračišče Dušanom Arkom za življenjsko delo na kulturnem področju zahvalil Kulturnemu društvu Šavrini in anka Šavrinke iz Gračišča in Vojku Udoviču, ki sta ob tej priložnosti prejela tudi priznanja krajevne skupnosti.

Prav tako v soboto pa so se v Svetem Antonu spomnili vseh Istranov, ki so v težkih časih branili svoje domove in svoj jezik pred fašističnimi in nacističmi apetiti po temu koščku slovenske zemlje. Hrabrim domačinom, ki so se zoperstavili tujcem, nekateri pa darovali tudi svoja življenja, se lahko zahvalimo, da danes živimo v svobodni državi, na svoji zemlji in govorimo svoj jezik. Spomin na tiste čase so krajani obudili s kratkim kulturnim programom. Prisotne je nagovoril predsednik KS, Branimir Gasparini, slavnostna govornica pa je bila novinarka Mirjam Muženič, hčerka partizana. Predstavnika Zveze borcev sta položila cvetje ob spomenik v Sv. Antonu, ki v spomin na težke oktobrske dni praznuje svoj krajevni praznik. V imenu Mestne občine Koper se je prireditve udeležila podžupanja Jasna Softić.

V KS Pobegi – Čežarji so v nedeljo ob prazniku krajevne skupnosti pred spomenikom padlim v Pobegih priredili spominsko slovesnost v spomin na dneve groze, ki so jih nemški okupatorji povzročili v požigalni ofenzivi v Istri 1. in 2. oktobra 1943, v kateri je življenje izgubilo 24 krajanov.  Slavnostni govornik je bil literat, pesnik in predsednik Društva Bralna značka Slovenije Marko Kravos, zbrane pa je nagovoril tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Pester kulturni program so oblikovali pihalni orkester Sveti Anton ter otroci iz krajevne skupnosti.

Foto: MOK, Iztok Poljak