DomovNoviceKoper bo te dni gostil jubilejni 25. Primorski sejem

Koper bo te dni gostil jubilejni 25. Primorski sejem

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Od 25. do 27. maja bo v koprski Areni Bonifika potekal jubilejni 25. Mednarodno obrtno podjetniški sejem – Primorski sejem, kjer vas bo letos pozdravilo približno 150 razstavljalcev z zanimivim programom, ki prihajajo iz vse Slovenije, pa tudi iz Italije in Hrvaške.

Organizatorji Primorskega sejma se zavedajo, da so obrtniki in podjetniki vitalnega pomena za regionalni oziroma za lokalni razvoj naše skupnosti, saj je koprska občina tudi na njihov račun ena najbolj razvitih občin v Sloveniji. Poleg tega je Primorski sejem čudovita priložnost, kjer lahko izpostavimo lokalne značilnosti in zanimivosti s katerimi lahko postanemo prepoznavni v svetu, pa so poudarili na Mestni občini Koper, ki je gostiteljica tega vse bolj prepoznavnega dogodka v Sloveniji in drugod.

Letos na sejmu tako pričakujejo 150 različnih razstavljalcev, ki vam bodo predstavili opremo za dom, ogrevalno tehniko, čistilne aparate, gospodinjske aparate, novosti na področju avtomobilizma, zdravilišč in term ter finančne storitve in še mnogo drugih zanimivih storitev.

Med razstavljalci bodo letos zagotovo izstopali Društvo animov, kjer so združeni ljubitelji animiranih filmov, stripov in družabnih iger, Šiviljstvo Zaneja in Anika Šalej s.p. vam bodo ponudili otroške predpasnike, sicer pa boste na sejmu lahko naročili šivanje oblačil in izvedli popravila. Poleg tega bo za obiskovalce zanimivo tudi unikatno vezenje, saj vas bo umetnica Maša Sever razveselila z ročno izvezenimi imeni in napisi po vaših željah in oživljanje vode s pomočjo kristalov, ki vam ga bo predstavila ZBR skupina, Večgeneracijski center Morje in Center dnevnih aktivnosti za starejše občane pa v okviru Primorskega sejma za vse obiskovalce pripravljata dneve odprtih vrat. Kdo vse bo še letos med razstavljalci pa si lahko ogledate TUKAJ!

Na kratko o zgodovini sejma

Primorski sejem podjetnikom nudi priložnost predstavitve vse od leta 1970, ko je bil prvič predstavljen pod imenom “Primorska razstavlja”. Organizirali so ga v takratnih prostorih osnovne šole Pinko Tomažič Koper, kjer so razstavljali predvsem pohištvo in izdelke s področja navtike, že takrat pa so uspeli privabiti tudi tuje podjetnike, ki so se usmerili v predstavitev strojne in mehanske tehnike. Eden prvih direktorjev sejma je bil podjetnik, direktor Obrtnega centra in ustanovitelj zadruge Galeb v Izoli Dominik Dobič, ki je dosegel prvo večjo prepoznavnost sejma, saj je prav pod njegovim vodstvom sejem dobil tudi namen spodbujanja maloobmejnega prometa. Tako je Dobič predstavitev slovenskega podjetništva ponesel tudi onkraj naših meja, kar je eden glavnih ciljev sejma tudi danes, saj med razstavljalci najdemo tudi tuje podjetnike, predvsem iz Italije in Hrvaške.

Poleg tega je sejem že od samega začetka spremljal bogat spremljevalni program. Nekoč so tako ljudje uživali ob dodatnih večernih prireditvah, ko so se zabavali ob glasbi, danes pa je sejem obogaten s strokovnimi posveti, med spremljevalnim programom pa še posebej izstopa družinska dobrodelna prireditev Sončkov festival. 

Poleg Sončkovega festivala se boste letos obiskovalci lahko preizkusili na Konfucijevih delavnicah, kjer bodo prevladovale tradicionalne kitajske igre, na Sladki delavnici Miss Dolce se boste naučili izdelovati okraske za torte, na poučnih in praktičnih predavanjih pa boste poslušali strokovnjake s področja energetskega svetovanja in spoznavali celovite EKO rešitve. Več o delavnicah in predavanjih, ki bodo potekale na letošnjem sejmu pa najdete TUKAJ!  

Sejem je tako živel vse do leta 1978, ko je bila tradicija prekinjena. Vrnil se je znova šele leta 1994. Od takrat ga v Mestni občini Koper organizirajo vsako leto, kjer se ga udeleži veliko že znanih podjetnikov pa tudi mladih perspektivnih podjetnikov, ki se na trgu šele prebijajo in prav na slednjih moramo graditi prihodnost, česar se na Mestni občini Koper zavedajo. V lanskem letu so tako zanje pripravili projekt Start up Koper, kjer so mladi imeli možnost predstaviti svoje ideje. Kot so sporočili, stremijo k povezovanju deležnikov podpornega podjetniškega okolja v Kopru, povezovanju z lokalno skupnostjo, gospodarstvom in mladimi podjetniškimi upi, saj so prav oni naša prihodnost, dogodki kot je Primorski sejem pa so zagotovo lahko odlična priložnost za predstavitev produkta, ki ga želijo lansirati na širše tržišče.

Vabljeni torej med 25. in 27. majem v Areno Bonifika, kjer bo letos potekal že jubilejni 25. Primorski sejem.