DomovNoviceKoper gostil najboljše slovenske kolesarke in kolesarje

Koper gostil najboljše slovenske kolesarke in kolesarje

Naši krajiNoviceSlovenijaŠportTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenski kolesarji in kolesarke so se po četrtkovem kronometru včeraj v Kopru pomerili še za naslove državnih prvakov v cestni vožnji. V ženski konkurenci je zmagala naturalizirana Slovenka Eugenia Bujak, ki je pred dnevi slavila že v kronometru, v moški konkurenci je prvo mesto osvojil Matej Mohorič (Bahrain Victorious). 

Dirka za naslov državnega prvaka v cestnem kolesarjenju je v Kopru zbrala najboljše slovenske kolesarje. Ob progo v samem mestu in njegovem zaledju je privabila številne gledalce, ki so z bučnim navijanjem in v pravem športnem vzdušju bodrili slovensko kolesarsko elito.

Novi državni prvak v cestnem kolesarstvu je postal Matej Mohorič iz ekipe Bahrain Victorious, ki je na 172 km dolgi trasi z več kot 1.500 višinskimi metri v Kopru in okolici v zadnjih kilometrih ugnal Jana Polanca, člana moštva UAE Team Emirates.

Nedeljska kolesarska dirka je že v prvem krogu nakazala, da se bo ožji krog kolesarjev boril za naslov državnega prvaka, saj si je peterica kolesarjev, ki so jo sestavljali Tadej Pogačar, Jan Polanc (oba UAE Emirates), Matej Mohorič in Jan Tratnik (oba Bahrain Vicotorious) ter Kristijan Koren (ŠD VitalGo.si), hitro privozila več kot štiri minute naskoka pred zasledovalci, med katerimi sta izstopala Luka Mezgec (BikeExchange) in Domen Novak (Bahrain Victorious).

Vse do osmega kroga, ko so Pogačar, Tratnik in Polanc pobegnili Mohoriču in Korenu, so bili vodilni izenačeni. Kljub temu sta zasledovalca prve tri hitro ujela, nakar se je za napad odločil Mohorič, sledil mu je lahko le Polanc, dvojica tekmecem ni več dovolila, da bi jih ujeli. V zadnjem krogu je tako potekal le še dvoboj za naslov državnega prvaka. Polanc je poskusil s skokom na zadnjem vzponu na Markovec, a mu je Mohorič zlahka sledil, na vrhu pa je poskusil s pobegom še sam in se tako odpeljal zmagi naproti. Ciljno črto je prečkal 15 sekund pred Polancem, po boju v dolgem sprintu je tretje mesto pripadlo Mezgecu.

Moč v nogah odločila državnega prvaka

Mohorič je po letu 2018 drugič osvojil naslov državnega prvaka in na prestolu nasledil Primoža Rogliča, ki ga letos ni bilo na štartu. »Cilj je bil poskusiti zmagati. Vsi smo se spraševali, kaj naj naredimo, ker je bila trasa zelo odprta. Že od začetka se je naredila selekcija, z Janom sva bila zraven. Pozneje je skušal priključiti še Domen Novak, želeli smo ga počakati, a ni ujel priključka. Je pa Tadej že navil tempo v klanec, ostal sem zadaj, zapletel sem se z motoristom in nekaj časa lovil priključek. A povratek mi je uspel, zatem tudi protinapad,« je o poteku dirke povedal 26-letni Mohorič in zaključil: »S Polancem sva se nato udarila na moč, sam sem imel nekaj več moči v nogah in sem zelo vesel tako zmage kot tega, da bom nosil majico državnega prvaka na Touru, kjer bom ponosno zastopal našo državo.«

Foto: Tomaž in Zdravko Primožič- FPA, MOK