DomovNoviceKoper in Celovec krepita sodelovanje

Koper in Celovec krepita sodelovanje

Naši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Mestni občini Koper smo danes gostili delegacijo z občine Celovec na čelu s podžupanom Lojzetom Dolinarjem. Obe občini sta odločeni okrepiti dosedanje sodelovanje in vzpostaviti partnerstvo med obema mestoma. To bo temeljilo na konkretnih projektih na različnih področjih, ko sta prilagajanje podnebnim spremembam in e-mobilnost, in prenosu dobrih praks med Slovenijo in Avstrijo.

Celovec je na področju pridobivanja električne energij iz sončnih celic zgled drugim avstrijskim mestom in lahko Kopru pomaga pri doseganju cilja podnebne nevtralnosti. Mestna občina pa lahko koroškim partnerjem ponudi številna znanja in izkušnje s področja mobilnosti.

Kot je na srečanju na sedežu mestne občine navedel podžupan Dolinar, bo partnerstvo med mestoma izkoristilo medsebojne sinergije, pri čemer so pripravili tudi formalno vlogo za partnerstvo s Koprom, ki jo bo prihodnji mesec obravnaval tudi tamkajšnji občinski svet. Tudi želja Mestne občine Koper je formalizirati projektno partnerstvo, kar bi omogočilo tudi skupno prijavo na različne evropske projekte.

Sedemčlanska delegacija koroškega glavnega mesta, v kateri je bil tudi predstavnik koroške gospodarske zbornice, se je mudila tudi v koprskem pristanišču. Kot je navedel vodja področja komerciale Mitja Dujc, je Avstrija eden najpomembnejših trgov za Luko Koper. Kar 30 odstotkov vsega pretovora, ki se prevaža po morju v in iz Avstrije, gre namreč skozi koprsko pristanišče.

Foto: MOK