DomovNoviceKoper in Celovec odslej partnerski mesti

Koper in Celovec odslej partnerski mesti

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in župan deželnega glavnega mesta Celovec ob Vrbskem jezeru Christian Scheider sta danes v prostorih Pretorske palače podpisala pogodbo o mestnem partnerstvu. S tem sta se zavezala k nadaljnjemu sodelovanju med mestoma na področju varstva podnebja in okolja, e-mobilnosti, organizacije sejmov, izobraževanja, kulture, znanosti in uresničevanju projektov.

Mestna občina Koper je prvi stik z mestom Celovec vzpostavila julija lani, ko je gostila delegacijo iz Celovca in ocenila možnosti konkretnega sodelovanja na področju pametnih mest in trajnostnega razvoja. Sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije so številne države namreč že izkoristile za uvajanje digitalnih rešitev z različnih vsebinskih področij pametnih mest in skupnosti.

Z današnjim podpisom pogodbe sta mesti formalizirali partnerstvo, ki bo temeljilo na prenosu dobrih praks med Slovenijo in Avstrijo. Celovec je na področju pridobivanja električne energije iz sončnih celic zgled drugim avstrijskim mestom in lahko Kopru pomaga pri doseganju cilja podnebne nevtralnosti, Mestna občina Koper pa lahko koroškim partnerjem ponudi številna znanja in izkušnje s področja mobilnosti.

»Čeprav se kot župana v svojih lokalnih okoljih srečujeva z različnimi izzivi in pričakovanji svojih volivcev, naju druži ista želja izboljšati življenja ljudi. Verjamem, da bo sklenitev našega mestnega partnerstva prinesla konkretne izboljšave na različnih področjih, predvsem pa se lahko obe mesti nadejata napredka na področju gospodarstva, kjer se bomo trudili še izboljšati sodelovanje med pristaniščem v Kopru in logističnim centrom jug v Fürnitzu,« je ob podpisu pogodbe o partnerstvu dejal župan Kopra Aleš Bržan.

Podobnih misli je tudi župan Celovca Christian Scheider: »V časih, ko se mesta soočajo z velikimi izzivi, kot so podnebne spremembe in varovanje okolja, je toliko pomembnejše, da s sodelovanjem izmenjujemo znanja in izkušnje. Samo skupaj lahko dosežemo, da bo kakovost bivanja v naših mestih še naprej kakovostno.« Prepričan je, da bo podpis pogodbe ustvaril še močnejšo povezavo med alpskim in mediteranskim prostorom.

Foto: Tomaž Primožič/FPA