DomovNoviceKoper z novim raziskovalnim laboratorijem s področja nevroznanosti gibanja

Koper z novim raziskovalnim laboratorijem s področja nevroznanosti gibanja

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V okviru Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper je pred dnevi pričel z delovanjem nov laboratorij, SloMoBIL: Slovenian Mobile Brain/Body Imaging Laboratory. Laboratorij, ki je opremljen z najnovejšo tehnologijo za raziskovanje živčno-mišične učinkovitosti, bo pomembno pripomogel pri izvajanju raziskav s ciljem poglobljenega razumevanja naših možganov med gibanjem.

»Vsakršna pridobitev na področju raziskovanja, diagnostike in ostale infrastrukture na tem področju, je za nas poseben dogodek. Prav takšne pridobitve, kot je današnje odprtje laboratorija SloMoBIL, potrjujejo našo odličnost. Ponosen sem na uspeh naših mladih kolegov, izjemnih raziskovalcev kot je dr. Uroš Marušič, ki s svojim delom, kljub mestoma podhranjenim pogojem v raziskovalni sferi, doprinašajo znanosti. Pridobitev projekta TwinBrain je izjemno pomemben korak naprej za vse nas. Prav vključitev v mednarodni projekt takšnih razsežnosti, naše delo v prihodnje postavlja na višji nivo in hkrati pred velike izzive na področju raziskav in diagnostike,« je sklenil dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper.

Odprtje novega laboratorija je pozdravil tudi dr. Jadran Lenarčič. »Kvadratni metri ne naredijo laboratorija, prav tako ga ne naredi oprema, konec koncev niti finančni vložek ga ne. Laboratorij je ustvarjen iz ljudi, ki v njem delajo, živijo, raziskujejo, delujejo, izražajo svoje potenciale na takšen in drugačen način. In ta formula deluje le v trenutku, ko je ustvarjena prava atmosfera, kjer ima prenos znanja poglaviten pomen. Temu bi rekel radikalno sodelovanje in prav to je tisto, kar ustvari laboratorij.« Po njegovih besedah »znanost ni poceni, ampak hkrati niti ni najbolj draga stvar na svetu. Najbolj draga stvar na svetu je, če v znanost ne vlagamo.«

»Z novim laboratorijem vzpostavljamo vse mehanizme in tehnologijo, ki so potrebni za preučevanje do sedaj še neznane možganske dinamike med gibanjem. Velika večina raziskav, ki so potekale do sedaj, je bila namreč izvedena v statičnih pogojih, od danes naprej pa lahko možgansko aktivnost merimo med gibanjem in to v vsakodnevnih dogodkih,« pojasnjuje snovalec projekta, dr. Uroš Marušič. »V vsakodnevnem življenju počnemo veliko stvari avtomatsko. In čeprav se zdi, da velikokrat reagiramo brez najmanjšega miselnega napora, se v naših možganih odvije ogromno kompleksnih procesov. Prav zato se naše proučevanje ne bo izvajalo v sterilnih, laboratorijskih okoljih, kakršnih smo vajenih v znanosti, ampak okoljih, ki nas obdajajo vsak dan. Najnovejša tehnologija, v kombinaciji z zmogljivostmi, ki nam jih nudi uporaba sistemov, ki temeljijo na umetni inteligenci, nam omogoča, da se v razumevanje našega najkompleksnejšega organa poglobimo kot še nikoli do zdaj. Nov laboratorij bo v prakso prenesel dosedanja dognanja na področju nevroznanosti gibanja ter omogočil, da še natančneje raziščemo procese, ki potekajo v naših možganih in na daljši rok pripomoremo k omiljevanju ali celo preprečevanju nekaterih patoloških stanj, kot je na primer Alzheimer ali Parkinsonova bolezen. Naša želja je, da laboratorij ne deluje zgolj raziskovalno, ampak si kot končni cilj zastavljamo vzpostavitev diagnostičnih orodij in terapevtskih protokolov.«

»Nedavno nazaj smo morali sami skonstruirati lastno raziskovalno opremo, danes nam napredek v tehnologiji vse to močno olajša. Prav to pa nas postavlja pred nove izzive. Prepričan sem, da nov laboratorij prinaša nova znanja in znanstvena dognanja, nove odgovore in zaključke. Ekipi raziskovalcev želim, da v njem izjemno uživajo,« je svoje misli strnil dr. Boštjan Šimunič, predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper.

Vzpostavitev laboratorija SloMoBIL predstavlja enega glavnih mejnikov mednarodnega projekta “TwinBrain: TWINning the BRAIN with machine learning for neuro-muscular efficiency”, v skupni vrednosti milijon evrov, ki se na ZRS izvaja med leti 2020 in 2023. Projektni partnerji, poleg ZRS Koper vključujejo še Tehniško univerzo v Berlinu (Tehnische Universität Berlin) in Univerzo v Ženevi (Université de Genève) ter nevrološki oddelek bolnišnice Katinara v Trstu (Università degli Studi di Trieste).

V sklopu partnerstev so že opravili prvi prenos znanja na Tehniški univerzo v Berlinu, v prihodnosti pa se obeta tudi obisk v Ženevi.

Prav o pomenu prenosa znanj in partnerstvih v tako velikih mednarodnih projektih, je spregovoril dr. Klaus Gramann iz berlinske univerze, ki je novonastalemu laboratoriju zaželel dobro popotnico. »Veselim se novih znanstvenih spoznanj, ki jih bo izjemna ekipa znanstvenikov iz Kopra prenesla v prakso,« je zaključil.

Foto: ZRS Koper