DomovNoviceKS Za gradom ponosna na ureditev prostora ob znamenju sv. Marka

KS Za gradom ponosna na ureditev prostora ob znamenju sv. Marka

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V poznih popoldanskih urah so s krajšo slovesnostjo na Markovcu v Kopru danes slavnostno odprli urejeno okolico ob znamenju sv. Marka v Krajevni skupnosti Za gradom. Odprtja enega od manjših infrastrukturnih projektov, s katerimi Mestna občina Koper izboljšuje bivalne pogoje občanov, se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

V sklopu ureditve območja kapelice na Markovem hribu je Mestna občina Koper v sodelovanju s KS Za gradom v prvi fazi uredila dva kraka vozišča, kar vključuje sanacijo poškodb in preplastitev v dolžini 500 metrov ter uredila prometni režim s postavitvijo talne in vertikalne signalizacije, ki označuje prednostno cesto ter zarisala intervencijske površine. Za umiritev hitrosti je zmontirala montažno hitrostno oviro in s cestnimi robniki omejila prostor pred kapelico.

V drugi fazi so sanirali kamniti zid ob kapelici, uredili tlakovano ploščad, čemur je sledila tudi postavitev koša za smeti in dveh klopi. Ob tem so sanirali del poškodovane poti, ki vodi k družini Tepavčevič v dolžini 100 metrov. Končna vrednost naložbe znaša 30 tisoč evrov, od tega je MOK prispevala 21 tisoč, 9 tisoč evrov pa KS Za gradom.

Predsednica Sveta KS Za gradom Marina Čok je pojasnila, da so si krajani v njihovi skupnosti vrsto let prizadevali za ureditev tako ceste kot okolice znamenja. »Ozka cesta je bila dotrajana, prometa na njej pa je zadnja leta vse več in več. Cesta, ki vodi proti bolnišnici in Gažonu, je priljubljena tudi med sprehajalci. Tu je namreč veliko pešcev, mamic z vozički, kolesarjev in tudi prometa z avtomobili je vse več. Ker številni vozijo prehitro, je bila postavljena nova prometna signalizacija z grbinami, ki upočasnijo vožnjo. Kot predsednica krajevne skupnosti Za gradom sem vesela, da smo začrtan projekt z Mestno občino Koper izpeljali do konca in uredili še en prostor, ki je krajanom iz tega dela Markovca zelo pri srcu,« je poudarila.

Slavnostni program je na ploščadi pred kapelico glasbeno popestrila klapa San Lorenzo.