Koprčan evropski podprvak

NoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenski kajtar Toni Vodišek je na evropskem prvenstvu bodoče olimpijske discipline formula kite Sloveniji prijadral prvo srebrno medaljo. Od 19-letnega Koprčana je bil boljši le Axel Mazella iz Francije.

V zalivu Oristano na zahodni obali Sardenije se je v 12 vozlih termičnega vetra končalo evropsko člansko prvenstvo razreda formula kite. Edini slovenski predstavnik v finalnih štirih plovih Koprčan ni uspel zadržati vodilnega položaja, kamor se je s tremi posamičnimi zmagami povzpel predzadnji tekmovalni dan.

»Na regato sem prijavil napačno jadro, ki po tekmah na Kitajskem ni v najboljšem stanju. Naredil sem tudi nekaj napak in potrudil se bom, da jih v bodoče čim prej odpravim. Razen tega sem z rezultatom zelo zadovoljen. To je moj največji uspeh na evropskem prvenstvu in do zlata mi je zmanjkalo resnično malo. Ponj se bom vrnil naslednje leto,« je bil v cilju odločen mladi Vodišek, ki ga je v skupnem seštevku prehitel le Axel Mazella.

Francoz bo Vodišku najnevarnejši tekmec tudi na zadnji etapi svetovne kitefoil serije prihodnji konec tedna v Cagliariju, kjer se bodo najboljši jadralci s padali pomerili za skupno pokalno zmago in 20.000 evrov nagradnega sklada. Vodišek je po zmagah v Gizzeriji, v Weifangu in Pingtanu na svetovni seriji letos še neporažen.

Formula kite je bila novembra lani uvrščena v olimpijski program, olimpijski krst pa bo doživela na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Foto: jadralna zveza Slovenije