DomovNoviceKoprčan evropski podprvak

Koprčan evropski podprvak

NoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenski kajtar Toni Vodišek je na evropskem prvenstvu bodoče olimpijske discipline formula kite Sloveniji prijadral prvo srebrno medaljo. Od 19-letnega Koprčana je bil boljši le Axel Mazella iz Francije.

V zalivu Oristano na zahodni obali Sardenije se je v 12 vozlih termičnega vetra končalo evropsko člansko prvenstvo razreda formula kite. Edini slovenski predstavnik v finalnih štirih plovih Koprčan ni uspel zadržati vodilnega položaja, kamor se je s tremi posamičnimi zmagami povzpel predzadnji tekmovalni dan.

»Na regato sem prijavil napačno jadro, ki po tekmah na Kitajskem ni v najboljšem stanju. Naredil sem tudi nekaj napak in potrudil se bom, da jih v bodoče čim prej odpravim. Razen tega sem z rezultatom zelo zadovoljen. To je moj največji uspeh na evropskem prvenstvu in do zlata mi je zmanjkalo resnično malo. Ponj se bom vrnil naslednje leto,« je bil v cilju odločen mladi Vodišek, ki ga je v skupnem seštevku prehitel le Axel Mazella.

Francoz bo Vodišku najnevarnejši tekmec tudi na zadnji etapi svetovne kitefoil serije prihodnji konec tedna v Cagliariju, kjer se bodo najboljši jadralci s padali pomerili za skupno pokalno zmago in 20.000 evrov nagradnega sklada. Vodišek je po zmagah v Gizzeriji, v Weifangu in Pingtanu na svetovni seriji letos še neporažen.

Formula kite je bila novembra lani uvrščena v olimpijski program, olimpijski krst pa bo doživela na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Foto: jadralna zveza Slovenije