DomovNoviceKoprčanka Andreja Leški svetovna podprvakinja

Koprčanka Andreja Leški svetovna podprvakinja

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Judoistka Koprčanka Andreja Leški, članica ljubljanskega Judo kluba Bežigrad je danes na svetovnem prvenstvu v judu, ki poteka v mestu Doha v Katarju, v zaključnem obračunu v kategoriji do 63 kilogramov, pomerila s francosko superzvezdnico in olimpijsko prvakinjo Clarisse Agbegnenou in v borbenem dvoboju osvojila srebrno odličje.

Reprezentantka Bežigrada je bila srebrna že na svetovnem prvenstvu 2021 v Budimpešti, slovenska zbirka odličij na tovrstnih tekmovanjih pa se je tako povečala na 15.

Vrhunska koprska judoistka je na poti do zaključnega dvoboja v Dohi nanizala pet prepričljivih zmag. V uvodnem krogu je premagala Kitajko Jing Tang, zatem je po vsega 17 sekundah spravila na hrbet Nigaro Shaheen iz reprezentance beguncev. V osmini finala se je 26-letna Koprčanka pomerila z Izraelko Inbal Shemesh, ki je zaradi neaktivnosti prejela tri kazni, s čimer je bilo obračuna konec po slabih treh minutah, v četrtfinalu pa je vrgla še Lauro Fazliu iz Kosova in jo nato zadržala v končnem prijemu.

V polfinalu se je Leškijeva, ki že ima kolajno s svetovnega prvenstva (predlani je v Budimpešti osvojila drugo mesto), spoprijela z Nizozemko Joanne Van Lieshout in v podaljšku po dobrih treh minutah zmagala.

“Sem nazaj, a vseskozi sem bila tukaj. Po polfinalu se še nisem hotela sprijazniti z drugim mestom. Šla sem gor, pokazala vse, kar sem imela v rokavu. Napakica me je stala rdečega našitka, ki ga nosijo svetovni prvaki, a sem presrečna,” je po tekmi povedala Koprčanka.

Bronasti odličji sta osvojili Madžarka Szofi Özbas in Nizozemka Joanne van Lieshout.

Foto: Osebni arhiv Andreje Leški, Judo zveza Slovenije